Winter: is het te koud voor mijn hond?

Nieuwsbericht 2-2-2024


Ook al hebben honden over het algemeen een goed isolerende vacht, bij temperaturen vanaf 10 graden (kleine honden), 7 graden (middelgrote honden) en 4 graden (grote honden) boven nul en lager is er al kans op onderkoeling. Vooral puppy’s maar ook oude, zieke, kleine, lichte of dunbehaarde honden zijn kwetsbaar voor kou. Signalen voor onderkoeling zijn rillen, overeind staande haren en een zwakke ademhaling.

Vorst
Bij matige tot strenge vorst (onder -7 graden) is er bij alle honden gevaar voor bevriezing van ledematen. Houd de uitstapjes met je hond dan kort en houd hem verder binnen. Je hond in de auto laten als het vriest, is een slecht idee: het is in de auto net zo koud als buiten en doordat hij slecht kan bewegen, kan de hond zichzelf niet opwarmen.

Jasje
Voor kwetsbare honden kan bij lage temperaturen een jasje of dekje helpen. Echter een hond die lekker holt en speelt, heeft doorgaans geen last van de kou. Laat je hond niet met een natte vacht in de (vries)kou. Een natte vacht isoleert immers niet goed en dan ligt onderkoeling op de loer.

Sneeuw en ijs
Sneeuwballen gooien met je hond is geen goed idee. Veel honden eten de sneeuw op en kunnen daar als ze veel eten maag- en darmklachten door krijgen. Een hond op het ijs is ongewenst, zeker als het nog dun is. Zakt hij erdoorheen, dan kan hij er zelf niet meer uitkomen en moet je hem zien te redden. Daarbij loop je zelf ook gevaar. Is het ijs wel sterk genoeg, dan is het glibberen over het ijs niet bevorderlijk voor z’n gewrichten. Dus houd je hond liever veilig op het land.

IJsvoeten
Honden hebben in de winter geen last van koude poten. Ze kunnen hun lichaam zeer effectief op de juiste temperatuur houden - ook hun poten. Knip lange haren tussen de voetzooltjes weg, anders ontstaan er makkelijk ijsklonten die zijn voeten pijn doen. Zitten die er toch, laat ze dan smelten tussen je vingers of spoel ze thuis met lauwwarm water weg.

Pekel
Om irritatie door gestrooid pekel te voorkomen, smeer je de voeten van je hond in, bijvoorbeeld met vaseline. Spoel bij thuiskomst de pootjes weer schoon. Lees elders op deze website meer over de gevaren van pekel 

Onderkoeling
Een onderkoelde hond rilt, heeft problemen met ademhalen of is in zichzelf gekeerd: hij wil niet spelen en reageert traag of helemaal niet. Probeer dan zo snel mogelijk een warme plek op te zoeken. Twijfel je over de juiste lichaamstemperatuur (tussen de 38 en 39 graden)? Neem dan zijn temperatuur op. Is de temperatuur onder de 37,5 graden gezakt, neem dan contact op met de dierenarts.

Meer informatie
Lees meer over het thema ‘Winterkou en je hond’ op de website van de volgende organisatie: Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren LICG