Amsterdam Winner Show

De Amsterdam Winner is de grootste hondententoonstelling in Nederland en staat bekend als één van de beste tentoonstellingen ter wereld. De Amsterdam Winner wordt op vrijdag voorafgegaan door de Holland Cup, een eendaagse CAC/CACIB-show voor alle rassen. De tentoonstelling is onderdeel van het event HOND. Hond is hét event waar je 'houden van honden' kunt beleven. In totaal zijn er tijdens Hond meer dan 20.000 bezoekers en zo'n 7.000 honden.


Te winnen titels

De Winner is een ‘titelshow’. Dat wil zeggen dat er bij alle rassen titels vergeven worden. De titel Winner/Winster gaat naar iedere hond die beste reu dan wel teef van het ras is geworden. De titel Jeugdwinner/Jeugdwinster gaat naar iedere reu dan wel teef die de eerste plaats heeft behaald in de jeugdklas en bovendien de kwalificatie ‘uitmuntend’ heeft gekregen. Voor de titel Veteranenwinner/Veteranenwinster gelden dezelfde eisen, zij het dat deze in de veteranenklas moeten zijn behaald. Daarnaast telt een CAC (nationale kampioenschapsprijs) op de Winner dubbel.

 

Kwalificatie voor Crufts

De Winner is een "overseas qualifying show" voor de eerstvolgende "Crufts". Dit geldt alleen voor de Jeugdwinners en de Winners.

 

Gezondheid en welzijn van de honden

Vanzelfsprekend is er op de Winner veel aandacht voor het welzijn en de gezondheid van de honden. Voor alle keurmeesters, exposanten/fokkers en bezoekers moeten de gezondheid en het welzijn van de hond prioriteit nummer 1 zijn! Daarom krijgen de keurmeesters een instructie waar ze bij het keuren op moeten letten. Voor sommige rassen gelden aanvullende instructies, de zogenaamde rasspecifieke instructies. Zo moeten de honden ‘fit for function’ zijn en geen overdrijvingen van uiterlijke kenmerken hebben. De keurmeester let ook op andere dingen zoals de bouw, het gebit, de ogen, de huid, overgewicht en het temperament en gedrag.

Tijdens de Winner is het Honden Welzijn Team  van de Raad van Beheer actief. Dit team vindt zijn basis in 2011 op de Winner (Canine Care Team) maar is inmiddels op alle tentoonstellingen aanwezig. Het Honden Welzijn Team ziet er op toe dat het hondenwelzijn op geen enkel moment in het gedrang komt. 

 

Hond event: Meer dan een tentoonstelling

De Winner is onderdeel van het event Hond. Dit event is meer dan alleen een hondententoonstelling. Er zijn demonstraties, workshops waar je met je hond aan deel kunt nemen, hondensportwedstrijden, je kunt shoppen en er is een hondendorp. Zo hebben veel van de rasverenigingen die bij de Raad van Beheer aangesloten zijn een stand op Hond. Je kunt er terecht voor informatie over het ras of de rassen. Ben je op zoek naar een nieuwe huisgenoot of heb je andere vragen, dan staat de rasvereniging je graag te woord.

Hond besteedt ook aandacht aan andere activiteiten die je met je hond(en) kunt doen. In de evenementen- en demonstratieringen komen deze activiteiten aan bod. Denk bijvoorbeeld aan het dansen met je hond of agility.
Daarnaast is er veel aandacht voor activiteiten met de jeugd door de Youth commissie en is er o.a. junior handling. Junior handling is het in competitieverband verantwoord en deskundig voorbrengen van een hond. De grote finale van deze competitie is tijdens de Winner met de verkiezing van de Nederlands Kampioen Junior Handling. De winnaar vertegenwoordigt Nederland tijdens internationale competities. Ook andere sporten presenteren zich tijdens de Winner.

 

Eerstvolgende Winner

Deze is te vinden in de activiteitenagenda.