kennis tour - van puppyruis tot echoscreening; vragen en antwoorden over hartziekte bij rashonden.

19 dec 2018

De Raad van Beheer Kennis Tour bestaat uit een serie lezingen voor hondenliefhebbers door toonaangevende sprekers, op verschillende locaties door Nederland. De inhoud van de lezingen is niet alleen voor fokkers maar ook voor hondenbezitters, hondenliefhebbers, dierenartsen, paraveterinairen, (aspirant-) keurmeesters, leden van fokadviescommissies, bestuursleden van kynologische verenigingen en overige geïnteresseerden interessant.

Locatie

Informatie

Wat doe ik als mijn puppy hartruis heeft? Verdwijnt die puppyruis nog, of niet? Welke hartziekte komt binnen mijn ras vaak voor? Moet ik mijn hond laten screenen op hartziekte? Door wie kan ik mijn hond het beste laten screenen? Zijn alle hartziektes erfelijk? Bij mijn hond is een hartziekte vastgesteld, wat nu? Zomaar wat vragen waar honden-liefhebbers mee zitten en waarvan de antwoorden lang niet altijd duidelijk zijn. Cardioloog Marjolein den Toom zal deze en andere vragen aan de hand van praktijkvoorbeelden en wetenschappelijke onderzoeken proberen te beantwoorden.

 

Over de spreker

Dierenarts Marjolein den Toom werkt als specialist cardiologie (EBVS®, Europees Veterinair Specialist cardiologie voor honden en katten) in de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht. Haar onderzoeks- en interessegebied omvat onder andere aangeboren hartziekte bij de hond, zoals persisterende ductus arteriosus (PDA) of afwijkende aanleg van de hartkleppen (pulmonaalstenose en tricuspidaalklepdysplasie).

Ook heeft ze onderzoek uitgevoerd bij katten met hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Tevens is ze erg geïnteresseerd in de epidemiologie en genetica van cardiale aandoeningen bij de hond en de kat en is ze actief in het Expertise Centrum Genetica Gezelschapsdieren (ECGG) van de Faculteit dierengeneeskunde. Naast haar werk op de universiteit verzorgt ze tevens nascholingen en lezingen. 

Organisatie