Vizsla Korthaar

De Hongaarse Staande Hond of Magyar Vizsla is beter bekend onder de naam Vizsla. Deze middelgrote draadharige staande honden verrichten hun werk voordat er geschoten wordt. Staande honden zoeken het land met opgeheven hoofd al zigzaggend af tegen de wind in, om verwaaiing van het wild op te vangen. Zodra ze wild ruiken staan ze ‘voor’, zodat de jager weet waar het wild zit. De continentale staande honden, waarvan de Vizsla er een is, zijn allrounders. Dat betekent dat ze behalve voorstaan ook apporteren. Vizsla’s zijn geschikt voor het werk in zowel het veld als in het bos en in het water.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De kortharige Vizsla heeft een dichte vacht die stevig en hard aanvoelt. Het hoofd en de oren zijn dunner, zijdeachtig en korter behaard. In de verharingsperiode kun je los en dood haar met een rubberen borstel verwijderen; buiten deze perioden verhaart de kortharige Vizsla nauwelijks.

Reuen hebben een schouderhoogte van 58 tot 64 cm, teven een hoogte van 54 tot 60 cm. Een goede balans en symmetrie in lichaamsbouw zijn belangrijker dan de in centimeters gemeten grootte.

De kleur van de vacht bestaat uit verschillende nuances van tarwegeel en lichtbruin.

 

  

Karakter

Levendig, vriendelijk, evenwichtig, intelligent en gemakkelijk af te richten. De draadhaar is over het algemeen iets rustiger van aard dan de korthaar. De Viszla is intelligent genoeg om te doorgronden wat je van hen verlangt en doen hun baas graag een plezier.

De Vizsla geeft in sociaal opzicht vrijwel nooit problemen en kan het goed vinden met soortgenoten. Mits gesocialiseerd, gaan ze ook goed om met andere huisdieren en kinderen. Dat gaat het beste als ze daarmee opgroeien. Honden van dit ras kunnen gevoelig zijn voor stemmingen in huis. Vizsla’s zijn aanhankelijk en erg gesteld op gezelschap. Dat maakt ze minder geschikt om in een kennel gehouden te worden.

Één van de rasverenigingen heeft een jachtbasistest ontwikkeld om de jachteigenschappen in het ras te behouden. In het fokreglement van de rasvereniging staat dat beide ouderdieren in het bezit moeten zijn van kwalificaties op veldwerk of CQN, een KNJV-B diploma, of beide ouderdieren moeten de jachtbasistest afgelegd hebben. Beide verenigingen raden aan geen pups te kopen waarvan de ouderdieren niet tenminste voldoen aan het fokreglement.

 

Verzorging

Vizsla’s zijn zeer energieke honden met een grote behoefte aan beweging. Daarnaast hebben deze honden mentale uitdaging nodig. Je moet rekenen op zo’n anderhalf uur per dag wandelen, waarbij de hond ook onaangelijnd kan rennen. Lopen naast de fiets is een uitstekende manier om een Vizsla voldoende beweging te geven, mits de hond volgroeid is.

De Vizsla is een rustige, vriendelijke hond die niet bestand is tegen een ruwe behandeling maar met een tactvolle baas tot grote prestaties kan komen. Vizsla’s zijn fijngevoelige honden die sterk reageren op de gemoedstoestand van hun baas.

 

Gezondheid

Beide rasverenigingen zijn bezig met de gezondheid van de Vizsla korthaar. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Sectie 1.1

FCI nummer 57

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

  

Rasverenigingen