Wie staan er in en rond de ring?

In de ring zijn allerlei mensen actief tijdens een hondenshow. Hier beschrijven wij wie zij zijn en wat zij doen.


De keurmeester

Bij een exterieurshow beoordeelt een keurmeester het uiterlijk van de hond. Hij kijkt hoe de hond er uit ziet, hoe de hond gebouwd is en of dit aansluit bij de rasstandaard. Ook kijkt hij of de hond zich netjes gedraagt in de showring en of hij geen gebreken of ziekten vertoont die zijn welzijn kunnen beperken.

De keurmeester heeft een heel opleidingstraject achter de rug. Naast Kynologische Kennis 1, Kynologische Kennis 2 en Exterieur en Bewegingsleer, moet hij ook examen doen in het ras dat hij wil keuren. Sommige keurmeesters doen examen in één ras, anderen vinden het leuk om meerdere rassen te keuren en doen dus ook meerdere examens.
De rasspecialist is een keurmeester die examen voor het ras heeft gedaan, maar daarnaast het ras heel goed kent. Bijvoorbeeld omdat hij zelf het ras vele jaren heeft gehad en/of ermee heeft gefokt.
Een groepskeurmeester heeft examen gedaan voor een aantal rassen binnen een rasgroep en moet deze regelmatig keuren gedurende ten minste 4 jaar. 
Een allrounder is een keurmeester die examen gedaan heeft voor een bepaald aantal rassen binnen alle rasgroepen. Ook hij moet regelmatig gekeurd hebben binnen een aaneengesloten periode van minimaal 4 jaar. Eigenlijk is de allrounder dus groepskeurmeester van alle 10 de rasgroepen.

 

De ringmedewerkers

Naast de keurmeester tref je in de ring 2 of 3 personen aan die er voor zorgen dat alles in de ring op rolletjes loopt en de ringadministratie wordt gedaan.


De ringmeester zorgt dat de exposanten op de juiste volgorde in de ring komen, handhaaft de orde, is min of meer de “baas” in de ring, maar staat in dienst van de keurmeester.

De schrijver schrijft letterlijk op wat de keurmeester dicteert. Dit noemt men een keurrapport.

De commissaris zorgt voor de administratie in de ring.

Schrijver, commissaris en ringmeester werken als een team samen. Zijn er weinig verschillende rassen in een ring dan is er weinig administratie. Vaak is er dan geen commissaris, maar wordt dat werk gedaan door schrijver en ringmedewerker samen. 

Heb je interesse in het werken in de ring, lees dan de richtlijnen voor ringmedewerkers. Hierin vind je veel meer informatie over de functies in de ring. 

Richtlijnen Voor Ringmedewerkers  Versie feb. 2023 

Gedelegeerde

Bij tentoonstellingen is er ook een gedelegeerde namens de Raad van Beheer. Vaak is dit een bestuurslid. De gedelegeerde kan beslissingen nemen, bijvoorbeeld om iemand te schorsen bij agressief of anderszins ongepast gedrag. De gedelegeerde stelt een verslag op hoe de tentoonstelling is verlopen.