Jeugd en hond: Raad van Beheer Youth

De Raad van Beheer heeft aandacht voor de jeugd, de kynologen van de toekomst. Raad van Beheer Youth organiseert verschillende leuke activiteiten voor jeugdige hondenliefhebbers.


Raad van beheer youth

In navolging van de FCI heeft de Raad van Beheer een Nederlandse Youth-werkgroep opgericht. De Raad van Beheer Youth is er voor kinderen, tieners, pubers, jong volwassenen en jong professionals.

Op dit moment zijn er verschillende sporten vertegenwoordigd binnen de werkgroep. Het streven is om voor alle disciplines een Youth programma op te zetten.

Je kunt de Raad van Beheer Youth tegenkomen op shows, wedstrijden en evenementen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes van de raad van Beheer Youth? Geef je dan hier op voor de nieuwsbrief!

Schrijf je in! 

 

Show

Junior Handling is al jaren een activiteit op de grote shows. Hierbij wordt er gekeken naar hoe goed je je hond showt, er gelden speciale regels waar je je aan moet houden. Op de pagina Junior Handling lees je er meer over.

Er wordt gewerkt aan een nieuwe competitie: de Stakes. Bij de Stakes kun je met je eigen hond, of die van je ouders, deelnemen. Je hond wordt gekeurd, net zoals in de gewone raskeuringen, door echte keurmeesters. Het verschil is dat alle handlers jongeren zijn. Is jouw hond de beste rasvertegenwoordiger? Dan mogen jullie deelnemen aan de groepskeuring en als je die wint, kun je zelfs de titel Best In Show Stakes winnen!
In de Activiteitenagenda kun je zien waar er Stakes gehouden worden. 

 

Trimmen

Als je een hond hebt, help je meestal al mee aan de verzorging. Elke hond moet geborsteld worden maar zeker als je hond langharig of ruwharig is, komt er nog meer bij kijken om hem mooi en gezond te houden. Van wassen en föhnen tot plukken, scheren en knippen. 

Er wordt gewerkt aan het opstarten van Grooming-wedstrijden wordt gekeken je trim-kwaliteiten. Afhankelijk van je leeftijd val je in één van de drie leeftijdscategorieën (6 t/m 12 jaar, 13 t/m 18 jaar en 19 t/m 25 jaar). De handelingen die je mag doen worden steeds moeilijker: van een strikje maken of het haar voor de ogen wegknippen tot een algehele trimbehandeling uitvoeren, net wat de vacht van je hond nodig heeft. Je wordt gekeurd door een jurylid die zelf zijn/haar trimdiploma heeft.
In de Activiteitenagenda kun je zien waar er wedstrijden gehouden worden. 


Agility

Samen met je hond een agilityparcours afleggen is leuk! Je moet je hond goede aanwijzingen geven om hem zo snel mogelijk en foutloos alle toestellen te laten nemen. Lees op de pagina Agility meer over de sport.
Vanaf 2017 kun je deelnemen aan de Junioren Agility competitie. Tijdens de wedstrijden kun je punten behalen om je te kwalificeren voor deelname aan het NK Junioren Agility. 
In de Activiteitenagenda kun je zien waar er wedstrijden gehouden worden. 


FCI Obedience

Bij FCI Obedience draait alles om hoe gehoorzaam je hond is. Om je hond opdrachten te laten uitvoeren, zoals volgen, hier komen, op commando staan, zitten of afliggen, vooruitsturen, apporteren en sorteren, moeten jullie een goede band hebben. Op de pagina FCI Obedience lees je meer over deze sport.
Op dit moment is er nog geen Junioren competitie. Wel is er een demonstratieteam met jongeren tussen 8 en 15 jaar. In 2016 zijn er een paar mogelijkheden om workshops FCI Obedience te volgen samen met je hond.
In de Activiteitenagenda kun je zien waar workshops gehouden worden. 

 

Jachttraining

Bij jachttrainingen staat de oorspronkelijke taak van jachthonden centraal. Er zijn verschillende jachtvormen: honden uit rasgroep 7 en 8 blinken uit in voorstaan, markeren en apporteren. Met Teckels en Terriers kan er ook op het oorspronkelijke werk getraind worden door middel van aardwerk. Daarbij zoekt de hond onder de grond zijn prooi op. Ook speuren is een geweldige bezigheid voor veel honden.
In 2016 wordt gewerkt aan het opzetten van een WorkingTest voor jeugdige voorjagers. 
In de Activiteitenagenda kun je zien waar Working Tests gehouden worden. 


Zomerkamp

In 2019 wordt voor het vierde jaar een Zomerkamp georganiseerd. 
Het zomerkamp 2019 wordt gehouden op 6, 7 en 8 augustus in Delft. 

De inschrijving voor het Zomerkamp 2019 is nog niet geopend. 

Tijdens het zomerkamp kun je kennismaken met verschillende hondensporten: ideaal om te kijken wat de leukste bezigheid is voor jou en je hond!

 

Er worden diverse trainingen met de hond gevolgd, bijvoorbeeld Agility, Obedience, Rally O, verzorging van de hond en nog veel meer.
Tussendoor heeft de hond rust en zijn er voor de jongeren leuke activiteiten te doen.

Het zomerkamp is voor jongeren van 8 t/m 21 jaar met een hond. De hond moet minimaal 1 jaar oud zijn en onder controle van de jongere zijn. De hond moet tevens goed in de bench kunnen blijven gedurende de nachten en tijdens rust momenten tussendoor.

In de video zie je een korte impressie van het zomerkamp 2016.