Jeugd en hond: Raad van Beheer Youth

De Raad van Beheer heeft aandacht voor de jeugd, de kynologen van de toekomst. Raad van Beheer Youth organiseert verschillende leuke activiteiten voor jeugdige hondenliefhebbers.


Raad van beheer youth

logo Youth


In navolging van de FCI heeft de Raad van Beheer een Nederlandse Youth-werkgroep opgericht. De Raad van Beheer Youth is er voor kinderen, tieners, pubers, jong volwassenen en jong professionals.

Op dit moment zijn er verschillende sporten vertegenwoordigd binnen de Youth. Het streven is om voor alle disciplines een Youth programma op te zetten.

Je kunt de Raad van Beheer Youth tegenkomen op shows, wedstrijden en evenementen.
 

Show

Junior Handling is al jaren een activiteit op de grote shows. Hierbij wordt er gekeken naar hoe goed je je hond showt, er gelden speciale regels waar je je aan moet houden.
Voor de kleinsten en/of nog onervaren showers wordt op een deel van de shows ook Debutanten Junior Handling georganiseerd.
Op de pagina Junior Handling lees je er meer over.

Zomerkamp

In 2023 staat het Zomerkamp gepland voor 14 en 15 augustus (voor deelnemers van 8 tot en met 13 jaar) en 17 tot en met 19 augustus (voor deelnemers van 13 tot en met 21 jaar). Als je 13 bent, mag je kiezen aan welk kamp je deelneemt. 
Zoals gebruikelijk worden de kampen gehouden in Delft, bij KC Delft.

De inschrijving is gesloten.

Tijdens het zomerkamp kun je kennismaken met verschillende hondensporten: ideaal om te kijken wat de leukste bezigheid is voor jou en je hond! 

Er worden diverse trainingen met de hond gevolgd, bijvoorbeeld Agility, Obedience, Rally O, verzorging van de hond en nog veel meer.
Tussendoor heeft de hond rust en zijn er voor de jongeren leuke activiteiten te doen.

De zomerkampen zijn voor jongeren van 8 t/m 21 jaar met een hond. De hond moet minimaal 1 jaar oud zijn en onder controle van de jongere zijn. De hond moet tevens goed in de bench kunnen blijven gedurende de nachten en tijdens rust momenten tussendoor.

In de video zie je een korte impressie van voorgaande  zomerkampen.

Zomerkamp 2021

Zomerkamp 2016

 

Agility

Samen met je hond een agilityparcours afleggen is leuk! Je moet je hond goede aanwijzingen geven om hem zo snel mogelijk en foutloos alle toestellen te laten nemen. Lees op de pagina Agility meer over de sport.
Vanaf 2017 kun je deelnemen aan de Junioren Agility competitie. Tijdens de wedstrijden kun je punten behalen om je te kwalificeren voor deelname aan het NK Junioren Agility. 
In de Activiteitenagenda kun je zien waar er wedstrijden gehouden worden. 

Trimmen

Als je een hond hebt, help je meestal al mee aan de verzorging. Elke hond moet geborsteld worden maar zeker als je hond langharig of ruwharig is, komt er nog meer bij kijken om hem mooi en gezond te houden. Van wassen en föhnen tot plukken, scheren en knippen. 

Er wordt gewerkt aan het opstarten van Grooming-wedstrijden wordt gekeken je trim-kwaliteiten. Afhankelijk van je leeftijd val je in één van de drie leeftijdscategorieën (6 t/m 12 jaar, 13 t/m 18 jaar en 19 t/m 25 jaar). De handelingen die je mag doen worden steeds moeilijker: van een strikje maken of het haar voor de ogen wegknippen tot een algehele trimbehandeling uitvoeren, net wat de vacht van je hond nodig heeft. Je wordt gekeurd door een jurylid die zelf zijn/haar trimdiploma heeft.

FCI Obedience

Bij FCI Obedience draait alles om hoe gehoorzaam je hond is. Om je hond opdrachten te laten uitvoeren, zoals volgen, hier komen, op commando staan, zitten of afliggen, vooruitsturen, apporteren en sorteren, moeten jullie een goede band hebben. Op de pagina FCI Obedience lees je meer over deze sport.
Op dit moment is er nog geen Junioren competitie. Wel is er een demonstratieteam met jongeren tussen 8 en 15 jaar. 

Jachttraining

Bij jachttrainingen staat de oorspronkelijke taak van jachthonden centraal. Er zijn verschillende jachtvormen: honden uit rasgroep 7 en 8 blinken uit in voorstaan, markeren en apporteren. Met Teckels en Terriers kan er ook op het oorspronkelijke werk getraind worden door middel van aardwerk. Daarbij zoekt de hond onder de grond zijn prooi op. Ook speuren is een geweldige bezigheid voor veel honden.