Hoopers is een relatief jonge sport, eigenlijk afgeleid van agility, maar dan veel minder fysiek belastend voor de hond. De hond rent vloeiende lijnen in een parcours dat bestaat uit boogjes ('hoops'), tonnen, korte tunneltjes en hekjes waarbij er niet gesprongen hoeft te worden. Door telkens een ander parcours uit te zetten, is de variatie groot. Een belangrijke eigenschap van deze sport is dat de handler op afstand de hond door het parcours stuurt en de honden zoveel mogelijk zelfstandig op aanwijzing van lichaams- en stemcommando’s van de handler het parcours afleggen. Daardoor is de sport ook zeer geschikt voor handlers die niet of moeilijk kunnen rennen.
Omdat honden het geweldig vinden om lekker door een parcours te rennen waarbij ze hun hersens moeten gebruiken en samen met hun baas aan het werk te zijn.
Door de lage fysieke belasting is deze sport uitermate geschikt voor oudere honden, honden die een fysiek ongemak hebben en daardoor bijvoorbeeld niet mogen springen, of honden die door hun fysiek belemmerd worden om agility te doen (denk bijvoorbeeld aan teckels). Omdat de hond op ruime afstand door het parcours gestuurd wordt en de handler niet mee mag rennen, is hoopers tevens een uitkomst voor handlers met fysieke beperkingen. Maar eigenlijk is hoopers voor elke hond en elke handler geschikt, omdat honden het heerlijk vinden om mooie vloeiende lijnen te rennen, uitgedaagd te worden om na te denken en gewoon lekker samen met hun baas bezig te zijn.
Er worden door heel Nederland bij kynologenclubs en hondenscholen hooperstrainingen gegeven. Vraag je lokale vereniging er eens naar. Misschien word je dan wel zo enthousiast dat je ook wedstrijden wil lopen. Sinds een aantal jaren worden er het hele jaar door wedstrijden georganiseerd, zowel buiten op gras als binnen in maneges. In Nederland zijn er diverse wedstrijdorganisaties die evenementen organiseren waar iedereen aan mee kan doen.
Een kalender met alle hooperswedstrijden en –workshops in Nederland is hier te vinden.
Het is verstandig om de basis aan te leren bij een kynologenclub of hondenschool, maar omdat de gebruikte toestellen licht en niet erg duur zijn, kun je ook op een veldje in de buurt, alleen of met anderen, hooperen. Ook worden er regelmatig workshops gegeven door heel Nederland.
Wat toestellen en een veldje. De toestellen zijn niet erg duur en lekker licht, dus je kunt snel wat opzetten. Om een heel parcours neer te zetten heb je aardig wat ruimte nodig, maar je kunt op een kleiner oppervlak ook goed losse onderdelen trainen.
(Foto door Gerard Verheijen)