Rally-O

Rally-O (waarbij de O staat voor ‘obedience’) is afkomstig uit Amerika. Eigenlijk is deze sport een mix van obedience (gehoorzaamheid). Bij Rally-O loop je samen met je hond een parcours dat is opgebouwd uit verschillende gehoorzaamheidsoefeningen. Elk parcours is anders, en afhankelijk van het niveau van jou en je hond zijn de oefeningen simpeler of moeilijker en worden ze aangelijnd of los uitgevoerd.


Waarom Rally-O?

Bij deze vorm van hondensport ben je op een leuke, ontspannen manier aan het werken met je hond en loop je spannende, afwisselende parcoursen. Je mag je hond aanmoedigen in de ring door te praten, commando’s te geven, in je handen te klappen of door handsignalen te geven. Dat komt de sfeer tijdens een wedstrijd ten goede. Rally-O is een energieke sport die zorgt voor vrolijke honden én vrolijke bazen.

 

Voor wie is Rally-O geschikt?

Voor iedereen die denkt dat een combinatie tussen gehoorzaamheid en behendigheid wel wat is voor hem en zijn hond. Kortom: voor alle honden van alle rassen of kruisingen, en de bazen die daarbij horen. Wel moet de hond een halfjaar oud zijn en een behoorlijke gehoorzaamheidstraining achter de rug hebben. In het Rally-O parcours kun je oefeningen tegenkomen als volgwerk, zitten, staan, en allerlei variaties hierop.

 

Recreatief of wedstrijden?

Een aantal hondenscholen heeft deze tak van sport toegevoegd aan het cursuspakket. Je kunt dus op recreatief niveau aan Rally-O doen en soms worden ook (individuele of kleinschalige) wedstrijden georganiseerd. Hierbij worden de deelnemers ingedeeld in de klassen novice-A, novice-B, advanced en excellent. Helaas organiseert de vereniging Rallo-O al even geen activiteiten meer. Dit vanwege een gebrek aan belangstelling en een te smalle basis.

 

Waar kan je deze sport beoefenen?

Wil je deze sport gaan doen? Wij reglementeren deze vorm van hondensport nog niet officieel. Bij ons aangesloten kynologenclubs en rasverenigingen organiseren deze sport wel.

 

Wat heb je nodig voor Rally-O?

Een hond die wel in is voor een lolletje, en een parcours met verschillende gehoorzaamheidsoefeningen dat je kunt volgen via bordjes.