Uithoudingsvermogenproef

Met de Uithoudingsvermogenproef (UV) kan een hond aantonen dat hij de lichamelijke en geestelijke eigenschappen bezit waarover een werkhond voor de praktijk of voor de fokkerij van werkhonden moet bezitten. Alle rassen zijn welkom. De hond moet er uiteraard wel het gestel en de conditie voor hebben.


De proef bestaat uit een loopoefening en een gehoorzaamheidsoefening. Het lopen bestaat uit 20 kilometer, af te leggen naast de fiets op een snelheid van 12-15 kilometer per uur. In deze rit zijn twee rustpauzes opgenomen. De keurmeester kijkt tijdens het gehele parcours of de hond vermoeidheidsverschijnselen vertoont. Ook kijkt hij naar de conditie van de voetzolen van de hond. Als de loopoefening gedaan is, krijgt de hond opnieuw een rustpauze. Daarna legt hij de gehoorzaamheidsoefening af.

Kynologenclubs, rasverenigingen of kringgroepen van de grote werkhondenrassen en de Nederlandse Bond van Gebruikshondensportverenigingen bieden de UV-examens aan. Ze geven je een trainingsschema, zodat je zelf schematisch de afstanden naast de fiets kunt opbouwen. Trainen voor de UV-proef is absoluut noodzakelijk. Een ongetrainde hond kan de proef onmogelijk volbrengen. Bovendien breng je daarmee de gezondheid van je hond in gevaar.

Om te zien waar er examens en wedstrijden georganiseerd worden, kijk je in de activiteitenagenda (categorie Werkhondenproeven).