Windhondenrennen

Windhondenrensport is het rennen en coursen met windhonden. Bij het rennen lopen de honden over gras of zand op een renbaan; de renbaan lijkt op een atletiekbaan. Coursen is het rennen in het vrije veld achter een lokaas aan dat aan een draad over het veld getrokken wordt.


Waarom windhondenrennen?

Windhonden hebben veel beweging nodig. Natuurlijk kun je jouw windhond dat geven door met hem te wandelen of te fietsen maar het blijft lastig dat veel windhonden moeilijk losgelaten kunnen worden. Deze snelle jongens zijn namelijk zichtjagers: alles wat snel beweegt zien ze als een prooi, en daar willen ze zo snel mogelijk achteraan. Jagen doen windhonden door met hun ogen het wild op te sporen, het met hoge snelheid te achtervolgen en vervolgens te vangen. Deze nutsfunctie kunnen ze niet meer in de praktijk uitoefenen omdat deze manier van jagen hier verboden is. De meeste windhonden worden puur als gezelschapsdier gehouden. Dankzij de windhondenrensport kunnen eigenaars hun windhonden nog wel de mogelijkheid bieden om de aangeboren werkcapaciteit te laten zien en te gebruiken. Want het moge duidelijk zijn: als een windhond ergens dol op is, dan is dat op rennen en jagen. Deze twee passies kan hij combineren in de windenhondensport.

 

Voor wie is windhondenrennen geschikt?

Hoewel we bij de meeste hondensporten kunnen zeggen ‘deze vorm van sport is geschikt voor elke hond met: een goede neus, een gezond lichaam of een vrolijk humeur’, gaat die vlieger niet op bij windhondensport. Windhondenrennen zijn alleen geschikt, bedoeld en toegestaan voor windhonden, dus honden die vallen binnen rasgroep 10. De Pharaohond, Podenco Ibicenco, Podenco Canario en Cirnecco Dell’Etna – halfwindhonden uit rasgroep 5 - mogen ook deelnemen aan nationale en internationale ren- en coursingwedstrijden. De Basenji en Podengo Português (beiden uit rasgroep 5) mogen deelnemen aan nationale wedstrijden.

 

Recreatief of wedstrijden?

Natuurlijk kun je je hond recreatief, voor de gezelligheid of om energie af te blazen, laten rennen op een renbaan of een coursingterrein. Maar vaak vinden jij en je hond dat zo leuk, dat al snel de wens om aan wedstrijden mee te doen om de hoek komt kijken. Windhondenrennen in Nederland is een sport die op amateurbasis wordt bedreven, om windhonden de kans te geven het werk te doen waar ze geschikt voor zijn en hun bazen een leuke hobby te bieden. Het wedstrijdseizoen loopt van eind maart tot in november. In Nederland vindt er vrijwel elk weekend wel een baanwedstrijd plaats. Coursingwedstrijden worden zo’n acht tot tien keer per jaar georganiseerd.

 

Waar kan ik deze sport beoefenen?

De Commissie voor de Windhondenrensport regelt alles rondom deze hondensport. Kijk voor meer informatie op www.cvw.nu.

 

Wat heb je nodig voor windhondenrennen?

Een windhond (om aan officiële wedstrijden mee te doen moet die een stamboom hebben) en een lidmaatschap bij een van de ren- of coursingverenigingen in ons land.