Kennis Tour - de wereld van kleuren bij honden - vacht, neus, ogen (2 sessies op 1 dag)

20 okt 2018

De Raad van Beheer Kennis Tour bestaat uit een serie lezingen voor hondenliefhebbers door toonaangevende sprekers, op verschillende locaties door Nederland. De inhoud van de lezingen is niet alleen voor fokkers maar ook voor hondenbezitters, hondenliefhebbers, dierenartsen, paraveterinairen, (aspirant-) keurmeesters, leden van fokadviescommissies, bestuursleden van kynologische verenigingen en overige geïnteresseerden interessant.

Locatie

Informatie

Inhoud ochtendsessie (10.00 - 12.30 uur)

Iedere fokker heeft wel een idee over hoe het zit met de kleuren binnen zijn ras. Wie zich verdiept heeft weet dat experts als Little er boeken vol over hebben geschreven. Maar de wetenschap staat niet stil en met grote regelmaat worden er nieuwe dingen ontdekt, juist op het gebied van die kleuren. We weten nu dat Little in veel gelijk had en in veel ook niet. Deze interactieve lezing gaat in op de kleuren die we kennen, de eigenschappen die we ervan kennen en de conclusies die we daaruit kunnen en mogen trekken.

Wat is de zin van selectie op kleur? Waarom zou je dat wel of juist niet moeten doen? En wat is er nou eigenlijk waar van die verhalen over kleurgebonden eigenschappen?

Inhoud middagsessie (13.00 uur - 15.30 uur):

We weten dan wel in grote lijnen hoe het zit met de kleuren en vachten van onze honden, maar hoe zit het met neuskleuren? En al die andere afwijkende kleurenzaken in vachten en aan honden? En wat is er waar van die verhalen over oogkleuren en de link met de vachten? 
Hoe zit het met ziektes, houden die echt verband met kleur? En hoe dan? Deze lezing gaat in op de vererving van de kleuren en kijkt naar de relatie met andere zaken.

Aan het einde van de middagsessie is er ruimte voor rasspecifieke vragen van deelnemers.  

Let op: deze sessies zijn een herhaling van de sessies van de voorgaande jaren. 
De inschrijving is vanaf 1 december 2017 eerst opengesteld voor deelname aan de hele dag, dus allebei de sessies. Bijdrage voor de hele dag is €39,50, inclusief lunch.

Als de inschrijving nog niet vol is gaat vanaf 3 januari 2018 de inschrijving open voor de losse sessies. Je kunt je dan ook inschrijven voor alleen de ochtend- of middagsessie.
Bijdrage voor de losse sessie is €19,50, zonder lunch. 

Over de spreker:

Marjolein Roosendaal is sinds 2002 werkzaam als (wetenschaps)journalist en heeft zich gespecialiseerd in fokkerij en genetica van honden, waarbij de genetica van kleuren en vachten en hun relatie tot gezondheid haar bijzondere belangstelling heeft. Ze was werkzaam als hoofdredacteur bij het maandblad De Hondenwereld en sinds 2017 bij het magazine Dogzine. Marjolein heeft meermalen meegewerkt aan onderzoeken binnen kleine populaties. Zelf fokt zij sinds 1990, eerst Friese Stabijs en tegenwoordig voornamelijk Wetterhounen en Havanezer. Ze is nauw betrokken bij diverse outcross-projecten.

Organisatie