AFGELAST - Kennis Tour - Merle is meer dan een kleurtje

16 jun 2020

Lezing Kennis Tour

Locatie

Informatie

Lange tijd werd er gedacht dat merle gewoon merle was: een mutatie die voor verandering in kleur zorgde en waarvan het duidelijk was hoe het zat met de vererving.
Maar sinds kort weten we dat het heel wat ingewikkelder is dan dat.
Niet alleen is merle geen simpele mutatie, maar de nieuwe kennis heeft ook gevolgen voor hoe we hiermee moeten omgaan in de fokkerij.
Want waar komen die grote verschillen eigenlijk vandaan? En is het waar dat er heel veel honden wel merle zijn maar dat niet laten zien? En hoe schadelijk is deze eigenschap nou echt?
In deze lezing wordt uitgelegd wat er is ontdekt, wat er speelt bij deze ogenschijnlijk zo simpele eigenschap en welke regels er van belang zijn voor degenen die fokken met rassen waar merle voorkomt. 

 

Over de spreker:

Marjoleine Roosendaal is sinds 2002 werkzaam als (wetenschaps)journalist en heeft zich gespecialiseerd in fokkerij en genetica van honden, waarbij de genetica van kleuren en vachten en hun relatie tot gezondheid haar bijzondere belangstelling heeft. Ze was werkzaam als hoofdredacteur bij het maandblad De Hondenwereld en sinds 2017 bij het magazine Dogzine. Marjoleine heeft meermalen meegewerkt aan onderzoeken binnen kleine populaties. Zelf fokt zij sinds 1990, eerst Friese Stabijs en tegenwoordig voornamelijk Wetterhounen en Havanezer. Ze is nauw betrokken bij diverse outcross-projecten.

Organisatie