AFGELAST - Kennis Tour - Over ECVO, oogaandoeningen

24 mrt 2020

Lezing Kennis Tour

Locatie

Informatie

Gezondheid van de hond is essentieel. Daarbij hoort ook de gezondheid van de ogen. Wanneer ogen aangeboren, erfelijke of verkregen afwijkingen hebben of gaan vertonen, kan dit het welzijn van de hond aantasten.

Om inzicht te krijgen in de wereld ‘door de ogen van de hond’ neemt Roswitha van de Sandt u allereerst mee in de anatomie en functie van het oog. Vragen over hoe de hond ziet (ziet hij kleur of zwart-wit, hoe goed ziet hij op afstand etc.) zullen worden behandeld.

Daarna zullen oogafwijkingen worden besproken én de impact die dit heeft op de hond.

Uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen en dat is de reden dat bij veel rassen het onderzoek op erfelijke oogafwijkingen, het ECVO-onderzoek, verplicht is. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de uitvoering van dit oogonderzoek, waarop wordt gecontroleerd, hoe dit wordt beoordeeld en hoe hiermee oogproblemen te voorkomen zijn. Zowel de fokker als de toekomstige pup-eigenaar kan hiermee zijn voordeel doen.

Over de spreker

Roswitha van de Sandt heeft na haar studie Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht eerst twee en een half jaar in de algemene praktijk gewerkt, waarna zij de 4-jarige opleiding tot Dierenarts Specialist Oogheelkunde aan de Faculteit Diergeneeskunde heeft voltooid. Inmiddels is zij al meer dan 20 jaar als Dierenarts Specialist Oogheelkunde verbonden aan het Diergeneeskundig Specialistisch Centrum “de Wagenrenk”. Daarnaast voert zij reeds 15 jaar het onderzoek op erfelijke oogafwijkingen, het ECVO onderzoek, uit en is sinds 2017 secretaris van het ECVO panel.

In haar werk als oogspecialist kan zij volop haar passie kwijt: honden zijn geweldige dieren, die naast hun fantastische zintuigen ook het vermogen hebben om het beste uit de mens te halen. Zij streeft tijdens haar onderzoek dan ook naar een goede communicatie tussen hond en mens, waarbij zij de tijd neemt voor de hond én baas.


Organisatie