Staartloos geboren honden

In Nederland is het couperen van staarten (en oren) bij honden verboden. Met gecoupeerde honden kun je niet deelnemen aan wedstrijden, exposities et cetera.


Staartloos geboren

Voor staartloos of met een korte staart geboren honden van rassen waarbij aangeboren kortstaarten (zogenaamde 'bobtails') voorkomen, bestaat de mogelijkheid om dit op de (Nederlandse) stamboom te laten vermelden. Hierdoor kun je met je hond toch deelnemen aan officiële activiteiten.

Uiteraard moet wel vast staan dat de hond met een kortstaart is geboren. Hiervoor heb je een ondertekende Nederlandse dierenartsverklaring nodig. De dierenarts moet deze binnen 72 uur na de geboorte afgeven. Hij moet daarbij de datum en plaats vermelden. Ook moeten in de dierenartsverklaring de naam van de fokker, de naam van de moederhond, de geboortedatum van het nest en het aantal teven en reuen in het nest staan.

De dierenarts verklaart dat hij heeft vastgesteld dat in het nest staartloze of met een korte staart geboren pup(s) voorkomen. Bij de verklaring hoort een korte omschrijving van de uiterlijke kenmerken van deze pup(s).

De dierenartsverklaring overhandig je aan de buitendienstmedewerker als deze langskomt voor de nestcontrole.