Gezondheid van je hond

Natuurlijk hoop je dat je hond gezond is en blijft. Hieronder geven we je tips hoe je daar voor kunt zorgen. Ook lees je hier wat je moet doen als je hond ziek wordt en hoe je je tegen hoge dierenartsrekeningen kunt verzekeren.


Het voorkomen van ziektes

Als je je pup ophaalt, krijg je er van de fokker een Europees Paspoort bij. Daarin staat welke vaccinaties de pup gehad heeft. Met circa negen weken en twaalf tot veertien weken krijgt de pup herhalingsvaccinatie. Daarna is een jaarlijkse vaccinatie in principe voldoende.

De fokker heeft de pup ook ontwormd. Herhaal dit regelmatig. Een richtlijn is met twee, vier en zes weken. Ontworm de hond ook regelmatig als hij volwassen is.

Er is veel discussie over de tijdstippen van vaccineren en ontwormen en de werking van vaccinaties, vraag aan je dierenarts wat voor jouw hond nodig is. 

Controleer zelf regelmatig het gebit, de ogen en de oren van je hond. Laat bij twijfel je dierenarts er naar kijken. Let bij het knippen van de nagels vooral op de nagel aan de binnenzijde van de voorvoet en eventueel van de achtervoet (Hubertusklauw). Deze raken de grond niet en slijten dus niet af. Kam en borstel je hond regelmatig. Bij een langharige hond ben je hier al snel één tot meer uren per week mee bezig. Bij kortharige honden die verharen helpen grondige borstelbeurten om hen sneller door de rui te krijgen. Veel niet-gladharige honden hebben een vacht die een paar keer per jaar getrimd moet worden. Je kunt hiervoor terecht bij een trimsalon. Laat je je hond niet op tijd trimmen, dan kunnen er (ernstige) huidproblemen ontstaan. Vraag de fokker of rasvereniging wanneer en hoe vaak je je hond moet trimmen.

 

Hulp bij ziekte

Twijfel je aan de gezondheid van je hond, wacht dan niet te lang met een bezoek aan de dierenarts. Honden hebben een hoge pijndrempel en vaak is er meer aan de hand dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.

Overleg eventueel met de fokker van je hond of de gezondheidsproblemen verband houden met ziekten die voorkomen in de familie of in het ras. Rassen kennen nu eenmaal vaak enkele specifieke kwalen. Met deze informatie kan de dierenarts hopelijk sneller de juiste diagnose stellen en therapie inzetten.

 

Zorgverzekeringen voor honden

De kosten voor een medische behandeling van je hond kunnen flink oplopen. Overweeg daarom of het verstandig is om een zorgverzekering voor je hond af te sluiten. Zo ben je voorbereid op onverwachte medische kosten en kun je je hond de zorg geven die hij nodig heeft.

Wij werken samen met Figo Pet, specialist op het gebied van huisdieren verzekeren. Sluit je via onze website een polis af bij Figo dan ontvang je een gratis Raad van Beheer Dopper!  

Klik hier voor meer informatie over de Figo zorgverzekering voor je hond en ontvang een gratis Raad van Beheer Dopper!