Bearded Collie

De Beardie lijkt weinig op de andere Schotse Herdershond, de Collie. Vermoedelijk behoort de Polski Owczarek Nizinny tot zijn voorouders. In de 16e eeuw kwam deze Poolse veedrijver met schapentransporten mee naar Schotland. De herders waren verrukt van het werken van de Nizinny en ruilden enkele schapen tegen een paar honden.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een slanke, levendige hond met een lange vacht. De Beardie mag niet zwaar zijn, of te rank. Hij is langer dan hoog, maar er moet voldoende licht onderdoor komen.

Een dubbele vacht waarbij de bovenvacht lang, hard en recht is en de ondervacht zacht en wollig. Een goede vachtverzorging is veel werk; houd daar rekening meer. Dagelijks borstelen om ongerechtigheden en klitten te verwijderen wordt aanbevolen. 

Voorkomende kleuren zijn: alle tinten grijs en bruin - zandkleurig, leikleurig, zwart, roodachtig bruin - al dan niet met witte aftekeningen.

De schofthoogte van de Bearded Collie ligt tussen de 50 cm en 55 cm. Het gewicht varieert van 18 kg tot 26 kg.

 

 

Karakter

Actief, attent, vrolijk, soms uitgelaten, blaft graag en veel, lief, aanhankelijk, leergierig, intelligent met een groot aanpassingsvermogen. Hij heeft een zachte hand van opvoeden nodig om het open en opgewekte karakter te behouden.

 

Gezondheid

De rasvereniging De Nederlandse Beared Collie Club is bezig met de gezondheid van de Bearded Collie. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stelt zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 1

FCI nummer 271

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging