Bouvier des Flandres

De Bouvier des Flandres komt oorspronkelijk uit het noordwesten van Frankrijk, België en het zuidwesten van Nederland. Vanwege zijn kalme, maar waakse karakter, werd hij in deze streken voornamelijk gebruikt als veedrijver en trek- of karhond op boerderijen. Tegenwoordig dient hij vaak als waak- en verdedigingshond, maar voornamelijk als gezelschaps- en gezinshond.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Bouvier des Flandres is een ras dat behoort tot de herdershonden. Hij heeft over het algemeen een ruwharige, dubbele vacht en is vaak grijs/zwart gestroomd. Hij mag ook een zwarte vacht hebben. De schofthoogte van de Bouvier des Flandres bij teven is 59-65 cm. Bij reuen is dit 62-68 cm. Het gewicht van de Bouvier des Flandres ligt tussen de 30 en 40 kilogram. De Bouvier des Flandres kan gemiddeld 10 tot 12 jaar worden.

 

 

Karakter

De Bouvier des Flandres is een kalme, waakse hond met een energiek temperament. Ook heeft hij een eigenzinnig en zelfstandig karakter. De Bouvier des Flandres is zeer kalm in de omgang met kinderen en kan goed omgaan met andere huisdieren. Hij is naast een waak- en verdedigingshond dus ook heel geschikt als gezelschaps- en gezinshond.
De Bouvier des Flandres is goed op te voeden, maar heeft een consequente hand nodig. Zo heeft hij snel de neiging om zijn eigen regels te bepalen. Om hem op te voeden, heb je wel veel geduld nodig.
De Bouvier des Flandres heeft veel beweging nodig en hij brengt graag een deel van de dag buiten door. Daarentegen liggen ze ook graag binnen bij het gezin.

 

Verzorging

Een Bouvier des Flandres is niet moeilijk te verzorgen. Zo moet hij een aantal keer per dag beweging hebben. In het eten is hij vrij makkelijk. Hij doet het relatief goed op droge brokken. Je moet de Bouvier des Flandres minstens één keer per week goed kammen en borstelen. Daarnaast moet je hem 3 tot 4 keer per jaar trimmen. Let er op dat je de dode onderwol goed verwijdert. Je kunt hem ook plukken.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Vereniging BOE4 en Nederlandse Bouvier Club zijn bezig met de gezondheid van de Bouvier des flandres. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en elleboogdysplasie. De Vereniging BOE4 stelt verder het ECVO-oogonderzoek verplicht.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 2

FCI nummer 191

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen