Cão da Serra de Aires

Dit zeer oude ras komt al sinds mensenheugenis voor in het Aires-gebergte in Portugal. Hij wordt op dezelfde manier bij de schapen ingezet als bijvoorbeeld de Pyreneese Herdershonden, de Schapendoes en de Owczarek Nizinny. Ook qua uiterlijk hebben deze rassen veel van elkaar weg.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een middelgrote hond met een warrelige vacht, die soms iets hoog op de benen lijkt te staan.

De vacht voelt aan als geitenhaar en is lang, dik en golvend. Het haar is gelijkmatig over het lichaam verdeeld. De Cão da Serra de Aires heeft geen ondervacht. De toegestane kleuren zijn: zwart, kastanjebruin, bruin, geel, rossig, grijs of wolfsgrauw.

De Cão da Serra de Aires heeft een schofthoogte tussen de 40 cm en 55 cm. Het gewicht varieert van 12 kg tot 18 kg.

 

 

 

Karakter

Slim, intelligent, leergierig, levendig en waaks. Hij beschikt over een uitstekend aanpassingsvermogen, maar vraagt een bijzonder consequente eigenaar omdat de Cão da Serra de Aires zeer eigengereid en dominant kan zijn. Portugese herders vinden het een uitdaging om hem af te richten. Deze hond is aanhankelijk en zeer trouw aan zijn eigen mensen.

 

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 1

FCI nummer 93

 

Rasvereniging

Voor dit ras is er geen door de Raad van Beheer erkende rasvereniging in Nederland.