Ciobanesc Romanesc Mioritic

Stamt duidelijk af van de hond uit het Carpathian gebergte. In Roemenië geliefd door zijn "gebruik", maar ook vanwege zijn woeste uiterlijk.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een grote hond, maar nooit zwaar. Woest en spectaculair. De vacht is lang en vol zowel op het hoofd als op het lichaam en de benen. De reuen zijn duidelijk groter en sterker dan de teven.

De vacht is ruig, recht en minimaal 10 cm lang. De ondervacht is dichter en zachter, en soms lichter van kleur. De haren op de benen mogen iets korter zijn. De staart moet goed bevederd zijn. 

De schofthoogte van de Ciobanesc Romanesc Mioritic ligt tussen de 65 cm en 75 cm. Het gewicht moet in verhouding zijn tot de hoogte.

 

Karakter

Een rustige en stabiele hond. Een goede herdershond, zeer moedig en een efficiënte vechter tegen mogelijke indringers (beer, wolf, lynx). Behoedzaam naar vreemden maar is gek op kinderen.

 

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 1

FCI nummer 349

 

Rasvereniging

Voor dit ras is er geen door de Raad van Beheer erkende rasverening in Nederland.