De Duitse Herdershond is in Duitsland eind 19e eeuw tot stand gekomen door het samenvoegen van uit verschillende streken afkomstige typen honden. Al deze typen honden waren werkzaam bij de schaapskuddes. Het was voornamelijk Rittmeister Max von Stephanitz die veel energie stak in het creëren van wat al snel een zeer veelzijdig gebruikshondenras werd.
Wist je dat niet alle Duitse Herders die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
De Duitse Herdershond is een middelgrote herdershond met een anatomische opbouw die hem in staat stelt om urenlang te draven. Oorspronkelijk was hij voornamelijk wolfsgrauw, maar al snel werd de zwart met bruine kleurslag populair. Ook zwart is een toegestane kleur.
Reuen behoren een schofthoogte te hebben van 60 - 65 cm en een gewicht tussen 30 - 40 kilo. Teven hebben een schofthoogte van 55 - 60 cm en een gewicht tussen 22 - 32 kilo. De meeste exemplaren bereiken in goede gezondheid leeftijden van rond de 12 jaar of hoger.
Als werkhond bij uitstek is hij in staat om vele taken te verrichten. Hierbij is hij de mens op velerlei terreinen dienstbaar. Boven alles blinkt hij uit als sociale gezinshond die zich uitstekend aanpast en makkelijk te verzorgen is. Wel moet je hem voldoende beweging geven en er voor waken dat hij niet te zwaar wordt.
Het ras kenmerkt zich door een stokharige vacht en verhaart doorgaans tweemaal per jaar. Daarbij laat de onderwol snel los. Met enkele borstelbeurten komt de vacht snel weer in conditie. De langstokharige variëteit heeft iets meer vachtverzorging nodig.
De rasvereniging; Vereniging van fokkers en liefhebbers van Duitse herdershonden is bezig met de gezondheid van de Duitse herdershond, stokhaar. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en Elleboogdysplasie. Aanbevolen wordt DNA-onderzoek naar Degeneratieve Myelopathie.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.
FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers
Sectie 1
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).