Gos d'Atura Català

De Gos d'Atura Català is afkomstig uit de Spaanse Pyreneeën. Het ras verspreidde zich later over de hele regio Catalonië. Zowel qua uiterlijk als gedrag staat het ras nog dicht bij zijn oorsprong als werkhond; dat geldt ook voor de vertegenwoordigers in Nederland.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Goed geproportioneerd, iets langer dan hoog, met een tegen wind en weer bestendige vacht. Attente waker, rustiek, levendig en intelligent, met een trotse blik.

De Gos d'Atura Català  heeft een lange en sluike vacht met weinig krul. Deze is droog en niet zijdeachtig. Het hoofd is voorzien van haren die baard, snor en wenkbrauwen vormen; de ogen blijven zichtbaar. De rui geschiedt vaak in gedeelten, eerst de voorkant en dan de achterkant, waardoor de Gos d'Atura korte tijd uit twee halve honden met verschillende vacht lijkt te bestaan. Vachtkleur lijkt op afstand eenkleurig, met de ledematen wat lichter, maar bestaat uit een mengeling van tinten roestbruin, roodbruin, zandkleur, grijs, zwart en wit.

De schofthoogte van de Gos d'Atura Català ligt tussen de 45 cm en 55 cm. Het gewicht is gemiddeld 20 kg.

 

 

Karakter

Achter een zachtaardig uiterlijk gaat een pittige hond schuil, geneigd om zelf initiatief te nemen. Waaks en soms nogal wantrouwend tegen vreemden en andere honden. Bij voldoende aandacht voor de socialisatie en een consequente opvoeding echter uitstekend tot gehoorzamen en verdraagzaamheid te brengen. Wie dus de kracht van een Gos d’Atura Català in goede banen weet te leiden én wie voldoende tijd heeft met de hond door te brengen, heeft er een ideale gezelschapshond aan.

 

Gezondheid

Voor dit ras is er (nog) geen rasvereniging aangesloten. 

 

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 1

FCI nummer 87