Hrvatski Ovcar

De Hrvatski Ovcar is een herdershond die zowel waakt als hoedt en oorspronkelijk uit Kroatië komt. Men denkt dat hij verwant is aan de Mudi, wat op veel verschillende manieren te zien is. Het ras heeft een uitgesproken jachtinstinct en is bovendien nogal strijdlustig. Het is dan geen geschikte hond voor onervaren hondenbezitters.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een krachtig gebouwde hond die zwaarder is dan de Mudi. Zijn hoofd is vrij smal, zijn oren staan rechtop en zijn beweeglijk. De Hrvatski Ovcar beweegt zich bij voorkeur in korte draf.

Het haar op het hoofd en de benen is glad en kort. Op de rest van het lichaam is de vacht glanzend, halflang en krullend. Ze komen alleen voor in de kleur zwart.

De Hrvatski Ovcar heeft een schofthoogte tussen de 40 cm en 50 cm. Het gewicht varieert van 10 kg tot 25 kg.

 

 

Karakter

Opgewekt, attent, zeer leergierig, stoer, zeer moedig. De Hrvatski Ovcar werkt graag en is gemakkelijk op te voeden. Een eigenaardigheid waarmee terdege rekening gehouden moet worden is het feit dat de hond zeer sterk op één persoon is gericht.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Vereniging Herders- en Berghonden uit Zuid-en Oost-europa en azie is bezig met de gezondheid van de Hrvatski ovcar. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie. Aanbevolen wordt om onderzoek te doen naar elleboogdysplasie en Patella Luxatie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 1

FCI nummer 227

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 


Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging