Het ras is aan het eind van de 19e eeuw spontaan ontstaan in Hongarije. Hij werd als jachthond gebruikt, vooral voor de jacht op wilde zwijnen, maar ook als herdershond voor groot vee en waakhond in het algemeen. Tegenwoordig ziet men hem steeds vaker als gezinshond.
Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
Een middelgrote hond met een oplettend en levendig karakter. Het voorkomen hoofd is vrij smal, zijn oren staan rechtop en zijn beweeglijk. De Mudi beweegt zich snel.
Het haar op het hoofd en de benen is glad en kort. Op de rest van het lichaam is de vacht glanzend, halflang en krullend. De Mudi komt voor in diverse kleuren: zwart, wit,bruin, ash kleur en blue-merle.
De schofthoogte van de Mudi ligt tussen de 35 cm en 50 cm. Het gewicht varieert van 8 kg tot 13 kg.
Opgewekt, attent, zeer leergierig, stoer, zeer moedig. De veelzijdige Mudi werkt graag en is gemakkelijk op te voeden. Mudi-eigenaren vinden het een hond uit duizenden vanwege zijn vriendelijkheid en zijn rijke arsenaal aan talenten.
De rasvereniging; Vereniging Herders- en Berghonden uit Zuid-en Oost-europa en azie is bezig met de gezondheid van de Mudi. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie. Aanbevolen wordt het doen van onderzoek naar Elleboogdysplasie en Patella Luxatie.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.
FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers
Sectie 1
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).