Pumi

De Pumi is ontstaan uit de Puli, Keeshond en een op Briard lijkende herdershond met het vasthoudende karakter van een terriër. Hij is een goede veedrijver, pittige bewaker van het erf en verdelger van ongedierte.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Moedige middelgrote hond met een vrolijke uitstraling, zijn rechtopstaande oren tippen iets en hebben een kenmerkende haarpluim. Zijn ogen hebben een levendige uitdrukking.

De vacht bestaat uit halflange haren die in bosjes bij elkaar staan. Hier en daar zijn de haren wat korter of juist wat langer en krullend. Hierdoor heeft de hond een ongecompliceerd, krullerig uiterlijk. De Pumi komt voor in de kleuren zwart, wit, roodbruin of allerlei tinten grijs.

De schofthoogte van de Pumi ligt tussen de 35 cm en 45 cm. Het gewicht varieert van 10 kg tot 15 kg.

 

 

Karakter

Levendig, zelfstandig, zeer waaks, blaft graag en veel, kan soms eenkennig zijn. Een leuke gehoorzame hond die goed op te voeden is.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Vereniging Herders- en Berghonden uit Zuid-en Oost-europa en azie is bezig met de gezondheid van de Pumi. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie. Aanbevolen wordt het doen van onderzoek naar elleboogdysplasie en Patella Luxatie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 1

FCI nummer 56

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

 

Rasvereniging