Pyreneese Herdershond à poil long

Deze taaie herdershondjes worden tot op de dag van vandaag gebruikt in de Pyreneeën. In nauwe samenwerking met de herder begeleiden zij de schapen naar de stukken die begraasd moeten worden. Ze zijn daarbij van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in touw. Vaak werkten bij een kudde zowel Pyreneese Herdershonden voor het hoeden en drijven als Pyreneese Berghonden voor de bewaking.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een vrij kleine, licht gebouwde, maar zeer atletische en wendbare hond met een weerbestendige vacht.

De rijke beharing is lang of halflang en golft licht. De voorkeur gaat uit naar een vacht die het midden houdt tussen schapenwol en geitenhaar.


Er zijn twee door de FCI als afzonderlijke rassen erkende Pyreneese Herdershonden: de langharige (à poil long) en de zeldzamere Pyreneese herdershond met de kortbehaarde snuit (à face rase).

De schofthoogte van de Pyreneese Herdershond à poil long ligt tussen de 40 cm en 50 cm. Het gewicht varieert van 8 tot 15 kilo.

 

 

Karakter

Waakzaam, attent, intelligent, sober, gehard, levendig en onvermoeibaar. Terughoudend, soms wantrouwend naar vreemden, zeer toegewijd aan het gezin, blaft graag en veel. Hij kan slecht tegen alleen zijn.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Pyreneese Herdershonden Club is bezig met de gezondheid van de Pyreneese herdershond à poil long. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

  

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 1

FCI nummer 141

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging