Slovenský Cuvac

Een stoere, indrukwekkende berghond die al eeuwenlang voorkomt in het tussen Slowakije en Polen liggende Tatragebergte. De Cuvac stamt af van het grote witte prototype van de kuddebewaker, dat zich duizenden jaren geleden over Oost-Europa heeft verspreid. Onverschrokken treedt de Cuvac indringers, wolven maar ook beren tegemoet. In de loop van de jaren is hij zo gefokt dat hij in staat is om hoge snelheden te ontwikkelen. Ook is hij zeer wendbaar en heeft een opmerkelijk makkelijke gang.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Slovensky Cuvac lijkt op het eerste gezicht op de Tatra, maar is wat slanker en zijn vacht mist de ivoren glans van die van de Kuvasz. Hij is rechthoekig gebouwd en staat op tamelijk hoge, stevige benen. In actie wordt het hoofd hoog en de staart over de lendenen gedragen.

De vacht is een dichte en ruige pels en de reu heeft opvallende lange manen. Licht golvend bij de manen op de rug minder golven.

De schofthoogte van de Slovenský Cuvac ligt tussen de 60 cm en 70 cm. Het gewicht varieert van 40 kg tot 50 kg.

 

 

Karakter

Zeer moedig, alert, vlijtig, waaks, beheerst, trouw, vriendelijk en lief en daarom volgens sommigen geschikt als gezinshond. Anderen vinden de Cuvac woest, onafhankelijk en eigenzinnig.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Vereniging Herders- en Berghonden uit Zuid-en Oost-europa en azie is bezig met de gezondheid van de Slovenský cuvac. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie. Aanbevolen wordt het doen van onderzoek naar elleboogdysplasie.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 1

FCI nummer 142

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 


Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

 

Rasvereniging