Azawakh

Een unieke, kortharige windhond die tot 1970 binnen Europa niet bekend was. De Azawakh is een Sloughi-achtige hond die door de Toearegs op de vlakten van Nigeria en Mali verfijnd is tot een uitstekende gazellenjager. Pas met de prooi in zicht werd de hond uit het zadel getild. Met sprinten kan hij een snelheid van 64 km/u halen.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een uiterst sierlijke verschijning die hoog op de benen staat, met tamelijk kleine voeten. Het skelet en de bespiering zijn goed zichtbaar onder de droge, fijne huid.

De vacht is kort en fijn. Kleuren: fauve van licht zandkleurig tot donker met witte aftekeningen aan de benen, borst en staartpunt; al dan niet met een zwart masker.

De schofthoogte van de Azawakh ligt tussen de 60 en 75 cm. Het gewicht varieert van 15 tot 25 kilo.

 

  

Karakter

Temperamentvol, levendig, attent, waaks, trots en zelfverzekerd. Gericht op zijn eigen mensen, maar met een sterk gevoel voor hiërarchie: hij heeft een krachtige leiding in een fluwelen handschoen nodig. Aanhankelijk, bekoorlijk en zachtaardig voor wie hij accepteert; voor vreemden terughoudend, soms moeilijk te benaderen. Intelligent, zeer gevoelig, fijnbesnaard; wordt wel eens vergeleken met de Arabische Volbloed onder de paarden.

 

gezondheid

De Nederlandse Vereniging voor Afghaanse Windhonden en andere Oosterse Windhondenrassen heeft een verenigingsfokreglement opgezet. Zij stellen in het VFR geen gezondheidsonderzoeken verplicht.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 10: Windhonden

Sectie 3

FCI nummer 307

 

op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

 

Rasvereniging