Chart Polski

Deze hond komt al sinds de dertiende eeuw voor in Polen. De Chart Polski is vele malen op schilderijen afgebeeld en lijkt tot op heden weinig veranderd te zijn. Zijn voorouders zijn waarschijnlijk Aziatische zichtjagers van een Saluki-achtig type geweest. Ondanks claims van bepaalde Russische auteurs is de Chart Polski geen kruising tussen een Greyhound en een Barzoi, omdat deze laatste onbekend was in Rusland totdat tsaar Iwan de Verschrikkelijke in de zestiende eeuw aan de macht kwam.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een grote, sterke, goed gespierde windhond die duidelijk minder fijn gevormd is dan andere kortharige windhonden. Hij mag niet zwaar of lethargisch zijn. Zijn uitdrukking wordt voor een belangrijk deel bepaald door zijn expressieve ogen die een levendige en doordringende blik hebben. Hij beweegt zich energiek en soepel.

De vacht voelt springerig en vrij hard aan, maar mag niet "draadharig" of zijdeachtig zijn. Het haar is over het gehele lichaam verschillend van lengte. Alle kleuren zijn toegestaan.

De schofthoogte van de Chart Polski ligt tussen de 70 cm en 80 cm. Het gewicht varieert van 35 kg tot 40 kg.

 

 

Karakter

Zelfverzekerd, moedig en gereserveerd. Tijdens de jacht is hij snel, zeer bekwaam en onvermoeibaar.

 

Gezondheid

De Nederlandse Vereniging voor Afghaanse Windhonden en andere Oosterse Windhondenrassen heeft een verenigingsfokreglement opgezet. Zij stellen in het VFR geen gezondheidsonderzoeken verplicht.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 10: Windhonden

Sectie 3

FCI nummer 333

 

op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

  

Rasvereniging