Deerhound

Vanaf de 15e eeuw zijn verhalen bekend over grote, ruwharige honden die de strijd aangingen met het edelhert. In de loop der jaren is de Deerhound veranderd van een pure werkhond in een show- en gezelschapshond, alhoewel hij het jachtinstinct zeker niet is kwijtgeraakt. Met name bij coursing komen de geëigende jachtcapaciteiten uit de verf.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Deerhound is één van de grootste windhondenrassen. Menigmaal wordt hij door niet-kenners als een wat fijnere Ierse Wolfshond gezien of als een ruwharige Greyhound. In vergelijk tot de Ierse Wolfshond is vooral het hoofd fijner besneden. Hij is echter beduidend groter en is voorzien van een zwaarder beendergestel dan de Greyhound. Een Deerhound is ruig behaard, maar niet overdadig. Een donkere vorm van blauwgrijs komt het meest voor.

Een Deerhound is groot. Reuen hebben een minimaal gewenste schofthoogte van 76 cm. Bij teven is dit 5 cm minder. Het ideale gewicht ligt voor reuen rond de 45 kilo, voor teven is dat ongeveer 36 kilo.  

 

 

Karakter

Het karakter laat zich omschrijven als zacht en vriendelijk. Hij is gehoorzaam, maar is niet slaafs. De Deerhound leert gemakkelijk iets aan en combineert dat met een wil om te behagen. Hij is gemakkelijk op te voeden en blaft zelden. Hij is volgzaam en heeft een goed temperament. Hij mag nooit een achterdochtige inborst hebben, agressief zijn of nerveus. In huis, tussen de mensen waar bij voorkeur tussen vertoeft, is hij rustig. Maar zodra een Deerhound zijn huis heeft verlaten, heeft hij veel aandacht voor de omgeving. In buitengebieden kan zijn jachtlust zeker ook de kop opsteken. Als de prooi echter uit beeld is, zal hij bij u terugkomen.   

 

Verzorging

Een Deerhound heeft niet veel vachtverzorging nodig. Met een goede kam- en borstelbeurt eens per week verwijdert u dode haren. Wil je een echt gesoigneerde Deerhound, dan kun je de lange haren op de oren eraf plukken, de voeten met een schaar bijknippen en eventueel de onderbelijning een beetje bijwerken. Een Deerhound pup mag niet te lang uitgelaten worden. Een pup groeit heel snel en de botten zijn nog zacht. Hoe verleidelijk het ook is, gun een pup de rust die hij nodig heeft om zo groot te kunnen uitgroeien. Een volwassen Deerhound daarentegen heeft veel lichaamsbeweging nodig.

  

Gezondheid

De rasvereniging; De Deerhound Club is bezig met de gezondheid van de Deerhound. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Hartonderzoek naar Dilaterende Cardiomyopathie doormiddel van de (Kleuren) Doppler-methode. 

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 10: Windhonden

Sectie 2

FCI nummer 164

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

  

Rasvereniging