Sloughi

Een kortharige windhond die al eeuwen is ingeburgerd in Noord-Afrika, vooral in Marokko. Vermoedelijk is hij afkomstig uit het Oosten.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Middelgrote, gracieuze en kortharige windhond, die gebouwd is voor de snelle jacht op wendbaar wild, zoals hazen, gazellen en jakhalzen. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en een sterk jachtinstinct.  De Sloughi heeft veel adel en een weemoedige uitdrukking in zijn donkerglanzende ogen. Hij heeft een kenmerkend, droog besneden hoofd en goed aanliggende hangoren. De Sloughi moet een zeer droge, goed bespierde conditie hebben met een goed aanliggende, dunne, fijne huid.

De vacht is zeer kort, dicht en fijn. De kleur kan variëren van een lichte tot een rode zandkleur met of zonder zwart masker. Er kan een zwarte mantel aanwezig zijn of een zwart dek op de rug. Ook zwart gestroomd wordt als kleur aanvaard.

De schofthoogte van de Sloughi ligt tussen de 60 en 70 cm. Het gewicht varieert van 20 tot 30 kilo.

 

 

Karakter

Onafhankelijk en eigenwijs. Hij is zeer beschermend voor het gezin waartoe hij behoort en staat afwijzend tegenover vreemden. Met liefde, geduld en inzicht in zijn oosterse karakter kan de Sloughi een plezierig gedragspatroon worden aangeleerd, maar hij kan niet worden afgericht. In een stabiel gezin is hij een rustige en evenwichtige hond.

 

Gezondheid

De Nederlandse Vereniging voor Afghaanse Windhonden en andere Oosterse Windhondenrassen heeft een verenigingsfokreglement opgezet. Zij stellen in het VFR geen gezondheidsonderzoeken verplicht.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 10: Windhonden

Sectie 3

FCI nummer 188

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

  

Rasvereniging