Cão da Serra da Estrela, langhaar

Portugees ras, oorspronkelijk stammend uit Azië. Heeft veel nauw verwante familieleden in de Zuid- en Midden-Europese berggebieden. Genoemd naar het Estrelagebergte.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Groot, krachtig, majestueus, beweeglijk.

Er komen twee vachtsoorten voor: kort- en langharig. De vacht moet krachtig en tamelijk grof zijn, recht of licht golvend en weelderig. De ondervacht bestaat uit fijn, kort haar. Kleur: fawn, wolfskleurig met geel, eenkleurig. Zwarte haarpunten zijn normaal. Kleine witte aftekeningen zijn toegestaan.

De schofthoogte van de Cão da Serra da Estrela ligt tussen de 60 cm en 70 cm. Het gewicht varieert van 35 kg tot 55 kg.

 

 

Karakter

Eenmanshond, lief en vriendelijk voor huisgenoten, werkt met veel plezier, maar doet niets tegen zijn zin, bijzonder waaks en kan dit luidruchtig tonen.
Mag wantrouwend tegenover vreemden zijn. Accepteert alles waar de baas mee thuiskomt, dat hoort dan direct bij de familie (kleinere huisdieren, andere honden etc.) Ongeschikt voor de beginneling. Daarvoor is het karakter te onafhankelijk.

 

Gezondheid

De volgende onderzoeken worden geadviseerd voor de ouderdieren: Heupdysplasie en elleboogdysplasie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Sectie 2.2

FCI nummer 173

 

Rasvereniging

Voor dit ras is er (nog) geen vereniging aangesloten bij de Raad van Beheer.