Duitse Dog, zwart/zwart-wit

Als voorloper van de huidige Duitse dog worden de oude bulle-bijters en de ‘Hatz en Sauruden’ beschouwd. Die laatsten zijn een kruising van de sterke mastiff van het Engelse type en een snelle wendbare windhond. Onder een dog verstond men een grote sterke hond, die niet tot een bepaald ras behoorde. Later werden verschillende typen van deze hond, variërend in grootte en kleur, een dog genoemd. Voorbeelden hiervan waren de Ulmer dog, Engelse dog, Deense dog, Hatzrude en Saupacker. Later besloot men om al deze variëteiten de naam Duitse dog te geven. Daarmee werd de grondslag gelegd voor een zelfstandig Duits hondenras.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Duitse Dog verenigt in zijn gehele edele verschijning trots, kracht en elegantie. Hij heeft een grote, krachtige en solide lichaamsbouw. Door zijn substantie, adel en harmonische verschijning en in het bijzonder zijn uitdrukkingsvolle hoofd, boeit hij de toeschouwer als een edel standbeeld. Zijn lichaam toont bijna vierkant, dit geldt in het bijzonder voor de reuen. De schofthoogte bedraagt bij reuen minimaal 80 cm en bij teven minimaal 72 cm. De lichaamslengte (van borstbeenpunt tot zitbeen) mag de schofthoogte bij reuen met niet meer dan 5% en bij teven met niet meer dan 10% overschrijden. De gemiddelde leeftijd ligt op 5 tot 6 jaar. 

 

 

Karakter

De Duitse Dog is vriendelijk, liefdevol en aanhankelijk tegenover zijn bezitters, vooral tegenover kinderen. Hij is terughoudend tegenover vreemden. Hij behoort een zelfverzekerde, onverschrokken, makkelijk te hanteren en leergierige begeleidings- en familiehond te zijn met een hoge prikkeldrempel en zonder enig spoor van agressiviteit.

 

Verzorging

De verzorging van de Duitse Dog is tamelijk eenvoudig. Regelmatige beweging houdt hem in conditie. Ook in het eten is hij niet moeilijk. Af en toe een kam- of borstelbeurt is voldoende om de vacht op peil te houden. Zeker tijdens de ruiperiode vind je haren in huis. Het is verstandig hem dan regelmatig te kammen. 

 

Gezondheid

De rasvereniging, de Nederlandse Duitse Doggen Club, is bezig met de gezondheid van de Duitse Dog, zwart/zwart-wit. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en een hartecho onderzoek naar Dilated Cardiomyopathie (DCM). Ook moeten fokkers een gezondheidsverklaring van een dierenarts kunnen overleggen.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Sectie 2.1

FCI nummer 235

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 


Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

  

Rasverenigingen