Komt uit het noordwesten van voormalig Joegoslavië. Is nauw verwant aan de Sar Planinac. Komt al eeuwenlang voor, maar is steeds zeldzamer geworden. Wordt ook wel aangeduid als herdershond uit de Karst.
Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
Middelgroot, sterk en levendig.
De vacht is dik, lang en recht met een dichte ondervacht. Staalgrijs in verschillende tinten met een donkerder masker en een zogenaamde bril.
De schofthoogte van de Kraski Ovcar ligt tussen de 50 cm en 60 cm. Het gewicht varieert van 35 kg tot 45 kg.
Tegenover vreemden mag hij wat wantrouwend zijn, voor zijn "eigen" mensen is hij vriendelijk, trouw, gezellig en betrouwbaar.
De rasvereniging; Vereniging van Herders- en Berghonden uit Zuid- en Oost-Europa en Azië is bezig met de gezondheid van de Kraski ovcar. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie. Ook stelt de rasvereniging een verklaring van dierenarts of oogarts verplicht waarin staat dat de ouderdieren zijn onderzocht op Distichiasis. Onderzoek naar elleboogdysplasie wordt aanbevolen.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.
FCI groep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
Sectie 2.2
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).