Rottweiler

De Rottweiler rekent men tot één van de oudste hondenrassen. Zijn oorsprong gaat tot in de tijd van de Romeinen terug. Daar werd hij als herders- en veedrijverhond gebruikt. De honden trokken met de Romeinse legioenen over de Alpen, beschermden de mensen en dreven hun vee. In de omgeving van Rottweil kwamen deze honden samen met inheemse honden en vond vermenging plaats. Van deze Duitse Rijksstad Rottweil kreeg hij zijn naam. Tegenwoordig wordt hij ook als dienst- en sporthond gebruikt.


Wist je dat niet alle Rottweilers die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.  

 

Ras

De Rottweiler is een middelgrote tot grote, stevige hond. Hij is niet plomp maar ook niet licht van bouw en oogt ook niet hoogbenig of iel. Zijn in de juiste verhouding staande gedrongen krachtige verschijning verraadt grote kracht, wendbaarheid en uithoudingsvermogen. De Rottweilerfokker streeft naar een zeer krachtige hond, zwart met roodbruine duidelijk begrensde aftekeningen. De schofthoogte bij teven is 56 tot 63 cm en bij reuen 61 tot 68 cm. De leeftijd van normale Rottweilers ligt boven de 10 tot 12 jaar; sommige honden worden veel ouder.

 

 

Karakter

In wezen is de Rottweiler vriendelijk, vredelievend en kindvriendelijk. Hij is aanhankelijk, gehoorzaam en werkwillig. Zijn verschijning verraadt oerkracht. Zijn gedrag is zelfverzekerd, evenwichtig en onverschrokken. Hij reageert met hoge opmerkzaamheid op zijn omgeving. Het is geen hond voor iedereen. Hij heeft een consequente opvoeding en leiding nodig.

 

Verzorging 

De verzorging van de Rottweiler is eenvoudig. Regelmatige beweging houdt hem in conditie. Ook in het eten is hij niet moeilijk maar het moet wel van hoogwaardige kwaliteit zijn. Regelmatig een kam- of borstelbeurt is voldoende om de vacht op peil te houden. Een goede opvoeding onder leiding van een ervaren instructeur is gewenst om er een gehoorzame, trouwe kameraad van te maken die zich rustig gedraagt.

 

Gezondheid 

De rasvereniging; Nederlandse Rottweiler Club is bezig met de gezondheid van de Rottweiler. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en elleboogdysplasie

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

  

FCI informatie

FCI groep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Sectie 2.1

FCI nummer 147

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 


Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

 

Rasvereniging