Shar-Pei

De Shar-Pei is een Chinese jacht- en waakhond die reeds eeuwen bestaat. De stad Dialak in de provincie Kwun Tung is waarschijnlijk de plaats van oorsprong. De Shar-Pei werd gebruikt voor bewaking van het erf en de jacht op wilde varkens. Vanaf 1947 dreigde het ras door hongersnood en door invoering van extreem hoge hondenbelasting bijna uit te sterven. In 1973 werd door de Hongkong Chinees Matgo Law een reddingsactie voor dit ras opgestart door vanuit Hongkong de Shar-Pei te verschepen naar andere delen van de wereld. In 1979 konden we dit bijzondere ras voor het eerst in Europa begroeten.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Shar-Pei is een actieve, compacte, kort en vierkant gebouwde hond, van gemiddelde grootte. De rimpels op zijn schedel en schoft, zijn kleine oren en de ‘nijlpaard’ voorsnuit behoren tot het unieke uiterlijk van de Shar-Pei. Reuen zijn groter en krachtiger dan teven.
De schofthoogte varieert van 44 tot 51 cm. Het gewicht schommelt tussen 20 en 30 kilogram. Zijn haren zijn kort, hard en borstelig. De vacht is recht en van het lichaam afstaand, maar op de ledematen ligt de vacht meestal meer aan. Er is geen ondervacht. De vacht mag variëren van 1 tot 2,5 cm lengte. Alle egale kleuren zijn toegestaan, behalve wit. De staart en achterzijde van de dijen zijn meestal lichter van kleur. Donkerder gradaties op de rug en oren zijn toegestaan.

 

 

Karakter

De aanhankelijkheid voor zijn "gezin" en de opmerkelijke intelligentie en kindvriendelijkheid maken de Shar-Pei tot een bijzonder fijne huishond. Hij heeft een uiterst schone instelling waardoor je hem heel vroeg en gemakkelijk zindelijk kunt maken. Zijn persoonlijkheid en trotse houding maken hem, met zijn aangeboren waakinstinct, tot een goede verdediger van "huis en haard". Tegenover vreemden kan hij zich soms argwanend en arrogant opstellen en bepaalt hij zelf of hij door iemand aangehaald wil worden of niet. De Shar-Pei is een trouwe hond maar niet “slaafs”. De meeste Shar-Pei's delen zonder problemen hun huis met andere honden, poezen, vogels, konijnen et cetera. Dit gaat vooral goed als zij van jongs af aan hiermee zijn opgegroeid. Door de naar voren gedragen oren en de altijd hoog gedragen staart heeft de Shar-Pei in de ogen van andere dominante honden waarschijnlijk een dreigende houding. Daardoor wordt hij soms ten onrechte aangevallen. Juist door zijn vriendelijke karakter duurt het vaak lang voordat de Shar-Pei zich verdedigt. De Shar-Pei is een ideale hond voor mensen die graag wandelen en erop uit trekken naar bos en strand. De meeste Shar-Pei's moeten niets hebben van water en vinden een wandeling in de regen niet de meest plezierige bezigheid.

 

Verzorging

Net als de meeste kortharige honden heeft de Shar-Pei geen uitgebreide verzorging nodig. Het schoon moeten houden van rimpels is een fabeltje. Wel moet je de oren regelmatig controleren.

 

Gezondheid

Een Shar-Pei heeft net als ieder ras algemene kwalen maar er zijn ook gezondheidsklachten die wat specifieker voor de Shar-Pei zijn. Specifieke klachten kunnen entropion, tightlip en familial Shar-Pei fever zijn. Entropion is het naar binnen krullen van onder- en/of bovenoogleden met irritatie op de oogbol als gevolg. Tightlip is een afwijking aan de onderlip/onderkaak. Hierbij krult de te zwaar ontwikkelde onderlip over de ondertanden. Familial Shar-Pei Fever (FSF) betreft koortsaanvallen, gepaard met pijnlijke gewrichten, mogelijk met orgaanproblemen als gevolg.

 

FCI informatie

FCI groep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Sectie 2.1

FCI numer 309