Tornjak

Bosnië-Herzegovina/Kroatië. Een puur ras wat in documenten die gevonden zijn uit de periode van 1067-1374 al beschreven werd. Het ras werd bedreigt met uitsterven en in 1972 is men zowel in Kroatië als in Bosnië Herzegovina begonnen met het terug fokken van het ras. Vanaf 1978 heeft men alleen zuivere kruisingen gemaakt en op dit moment kan men spreken van generaties "puur bloed"


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een grote, krachtige hond. Goed in verhoudingen en behendig. Het lichaam is bijna vierkant. Mag niet licht in bone zijn, maar zeker niet zwaar. Sterk, harmonieus en goed in balans, zowel in stilstand als in gang.

Ze hebben een langharige, dichte vacht, met korter haar op hoofd en benen. De vacht is licht golvend. Het haar is zachter en langer rond de hals, de dijen en de achtezijde van de voorbenen (bevedering). De staart moet goed bevederd zijn met lang haar. De (winter) ondervacht is zacht, dik en wollig.

De schofthoogte van de Tornjak ligt tussen de 60 cm en 70 cm. Het gewicht varieert van 30 kg tot 50 kg.

 

 

Karakter

Standvastig, vriendelijk, moedig, gehoorzaam, intelligent en vol zelfvertrouwen. Als waakhond is hij onomkoopbaar en wantrouwend tegenover vreemden. Zeer trouw en toegewijd aan de baas en in zijn gezelschap is de hond zeer rustig. Houdt veel van de mensen in zijn directe omgeving. Leert snel en onthoudt het geleerd ook goed. Eenvoudig te trainen en wil graag werken.

 

FCI informatie

FCI groep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Sectie 2.2

FCI nummer 355

 

Rasvereniging

Voor dit ras is er geen door de Raad van Beheer erkende rasvereniging in Nederland.