Airedale Terrier

Oorspronkelijk afkomstig uit de Aire-vallei (Yorkshire, Engeland). Het ras ontstond rond 1850 en heeft zich ontwikkeld van jachthond en werkhond tot een echte gezinshond. Werd voor het eerst geregistreerd in 1886.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Het grootste ras binnen de Terriërgroep. Men noemt hem de Koning der Terriërs. Maakt een robuuste, actieve, alerte en gespierde indruk. Tamelijk compact met een adellijk en waardig voorkomen.

Ze hebben een harde, draadachtige en stugge bovenvacht. Kortere en zachtere ondervacht. Een gekrulde vacht is ongewenst. Het lichaam is zwart of grijs en alle andere delen tan (roodbruin). Soms zijn er enkele witte haren tussen de voorbenen.

De schofthoogte van de Airedale Terrier ligt tussen de 55 cm en 60 cm. Het gewicht is gemiddeld 25 kg.

 

 

Karakter

Vriendelijk, moedig (niet agressief), bedaard en schrander.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Airedale Terrier Club Nederland en Airedale Terrier Verbond Nederland zijn bezig met de gezondheid van de Airedale terrier. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 3: Terriers

Sectie 1

FCI nummer 7

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen