Australian Terrier

Liefdevol ook wel 'Aussie' genoemd. Uit verschillende terrierrassen die Engelse kolonisten begin en midden jaren 1900  naar Australië brachten, is er een pittige cocktail ontstaan. Een snelle, robuuste en intelligente werkhond, die onder barre omstandigheden, het erf bewaakt, ongedierte verdelgt en schapen hoedt. Zijn ongelooflijke aanpassingsvermogen, zijn razendsnelle reacties, zijn enorme lichaamsbeheersing en sprongkracht, maken hem vandaag de dag tot een actieve sportkameraad.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een klein ras (schouderhoogte 25 cm). Zijn uiterlijk is kortbenig, gespierd, iets langer dan hoog en een ruig uiterlijk. De Australian Terrier komt voor in de kleuren blue en tan, rood en zandkleurig. Typisch is de grote kraag en zijn zachte, grappige kuifje. De donkere, kleine ogen en de puntige rechtopstaande en zeer beweeglijke oren geven hem een alerte en ondeugende uitstraling. 

 

 

Karakter

De Aussie heeft een moedig, vasthoudend, zelfstandig karakter en is uitermate slim. Een grote hond in klein formaat. Behalve goede erf-bewakers, zijn zij ook heel geschikt als familiehond. Ze zijn sociaal en kunnen met andere diersoorten samenleven. De Australian Terrier is doorgaans een vrijbuiter met geheel eigen ideeën, zodat een strikte aanpak in de opvoeding noodzakelijk is. Het is overigens wel een snelle leerling. De terrier voelt zich het prettigst als hij lekker kan ravotten, maar past zich gemakkelijk aan. Door zijn aanhankelijkheid en zijn vriendelijke, sociale gedrag tegenover kinderen en soortgenoten is hij een enorm fijne gezinshond. Vriendschap met een Aussie is een vriendschap voor het leven!

 

Verzorging 

Als de vacht van deze honden goed verzorgd wordt, verharen ze weinig. Een goede verzorging betekent hier dat er eens per week geborsteld en gekamd moet worden, met om de drie maanden een plukbeurt. Te vaak wassen is niet goed: dit maakt de vacht sluik, terwijl een zo hard mogelijke vacht gewenst is. De gehoorgang moet goed vrij gehouden worden van overtollig haar.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Schotsche Terrier Club is bezig met de gezondheid van de Australian Terrier. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 3: Terriers

Sectie 2

FCI nummer 8

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

  

Rasvereniging