Bull Terrier

Een van de oudste Terrierrassen. De afstammingsgeschiedenis is niet geheel bekend. Het ras werd rond 1850 gecreëerd door James Hinks uit Birmingham. Met name de Bulldog, de inmiddels uitgestorven Witte Engelse Terrier en de Dalmatische Hond hebben grote invloed gehad op het ontstaan van de Bull Terrier. Hij wordt de gladiator onder de Terriers genoemd. Dit ras kent ook een kleinere variant: de Miniatuur Bull Terrier.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Kenmerkend zijn het eivormige hoofd met de driehoekige ogen en de gebogen neuslijn. De goed ontwikkelde borstkas en het gespierde lichaam maken een harmonische, uitgebalanceerde en zeer krachtige indruk.

De vacht is kort, vlak aanliggend, gelijkmatig, hard en glanzend. Kleuren: zuiver wit, waarbij pigmentvlekken in de huid en aftekeningen op het hoofd zijn toegestaan. Ticks in de witte beharing zijn ongewenst. Bij gekleurden overheerst de kleur, waarbij gestroomd de voorkeur heeft. Toegestaan zijn verder: zwart gestroomd, rood, reekleurig (fawn) en driekleur. Blauw en leverkleur zijn hoogst ongewenst.

 

 

Karakter

Moedig, vrolijk, evenwichtig en hoewel koppig, bijzonder goed in de omgang met mensen.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Bull Terrier Rasvereniging Nederland en Nederlandse Bull Terrier Club zijn bezig met de gezondheid van de Bull Terrier. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Cochleaire doofheid. De Nederlandse Bull Terrier Club stelt verder onderzoek naar Mitraslisklepdisplasie, Aortastenose, Polycutic kidney disease doormiddel van echografischie en onderzoek naar Hereditary Nephritis doormidedel van de een UPC-test verplicht.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 3: Terriers

Sectie 3

FCI nummer 11

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen