Cairn Terrier

De Cairn Terrier komt oorspronkelijk uit Schotland en werd daar gehouden om tussen de steenhopen op klein wild te jagen (vossen, dassen, otters, wezels en ratten). Aan deze holen in rotsen (cairns) heeft het ras zijn naam te danken.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Cairn Terrier is een kleine en stevige hond met staande oren en een kort rechtop staand staartje.

Hij komt voor in de kleuren blond, rood, grijs en alle kleuren gestroomd (variërend van licht gestroomd tot heel donker). Kleurgarantie is echter niet mogelijk; het komt regelmatig voor dat een Cairn van kleur verandert. Wit, geheel zwart en black/tan zijn niet toegestaan.

De schofthoogte ligt rond de 30 cm en het gewicht is meestal 8-9 kilo. 

 

 

Karakter

Cairns zijn vrolijke en opgewekte honden. Ondanks hun eigenwijze gedrag zijn ze prima in staat de basisbeginselen van gehoorzaamheid te leren maar daar moet de eigenaar wel moeite voor doen. Hoewel het jagers zijn, kunnen ze leren om goed om te gaan met andere huisdieren. Buitenshuis zit jagen op katten, konijnen en ander wild er bij de meeste Cairns nog heel sterk in (jachtinstinct). Een Cairn kan over het algemeen prima opschieten met kleine en grotere kinderen. Een volwassen Cairn Terrier heeft dagelijks beweging nodig. Krijgt hij voldoende beweging dan zal hij in huis rustig zijn.

 

Verzorging 

Cairns moeten twee maal per week grondig geborsteld worden. Hierdoor verdwijnt al veel dood/oud haar uit de dubbele vacht : een zachte, korte onderwol en een harde, ruwe waterafstotende bovenvacht. Belangrijk is dat de Cairn 2-4 keer per jaar zorgvuldig en deskundig met de hand wordt geplukt. Het knippen of scheren van de vacht is uit den boze.

 

Gezondheid 

De rasvereniging; Nederlandse Cairn Terrier Club is bezig met de gezondheid van de Cairn Terrier. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij voor de ouderdieren geen onderzoeken verplicht. De pups dienen onderzocht te zijn op levershunt.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 3: Terriers

Sectie 2

FCI nummer 4

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging