Foxterrier Gladhaar

Heeft zijn naam te danken aan het doel waarvoor hij is gefokt: de jacht op vossen. Er zijn twee variëteiten: de gladharige en de draadharige. Laatstgenoemde is één van de populairste rassen ter wereld. De rasstandaard verschilt in die zin dat die van de draadhaar veel uitgebreider is. In 1876 werden de variëteiten officieel gescheiden


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Levendige en actieve verschijning met een nagenoeg vierkant lichaam. Maakt de indruk van een goed gebouw jachtpaard, heeft een korte rug en kleine, V-vormige oren. Heel typisch is het gangwerk, waarbij de voor- en achterbenen zich evenwijdig en recht naar voren bewegen. Niet te hoog op de benen, krachtig voorkomen. Nooit plomp of grof.

De vacht is recht, hard, kort en dicht. De buik en de binnenkant van de dijen mogen niet kaal zijn. Kleur: wit moet overheersen; gestroomd, rood, leverkleurig of leiblauw, ook als aftekening, is verwerpelijk.

De schofthoogte van de Foxterrier Gladhaar is ongeveer 40 cm. Het gewicht varieert van 7 kg tot 10 kg.

 

 

Karakter

Vrolijk, trouw, aanhankelijk en schrander. Soms vurig, maar nooit vals of zenuwachtig.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Nederlandse Foxterrier Club is bezig met de gezondheid van de Foxterrier Gladhaar. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 3: Terriers

Sectie 1

FCI nummer 12

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging