Ierse Terrier

Zoals de naam al zegt, komt de Ierse Terrier oorspronkelijk uit Ierland. Door zijn ruwharige vacht is hij goed bestand tegen het klimaat van dit land. De Ier hield het boerenerf vrij van ongedierte, ging met de baas mee op jacht en verdedigde huis en haard. Hij staat bekend als: ‘ the poor man’s sentinel, the farmer’s friend and the gentleman’s favourite’.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Ierse Terrier is een roodbruine, elegante, ‘racy’ gebouwde hond met een schofthoogte van 46-50 cm en een gewicht van ongeveer 14 kilo. Hij is gebouwd op kracht, snelheid en uithoudingsvermogen. Opvallend is het gestrekte hoofd met de V-vormige oren en de donkere, pientere ogen.
De Ier is vermoedelijk de oudste van de vier uit Ierland afkomstige terrierrassen. Voor 1880 was de rode kleur van de Ier nog niet algemeen, maar sinds ongeveer een eeuw zijn alle Ierse Terriers éénkleurig rood, tarwekleurig-rood of geel-rood, waarbij een kleine witte borstvlek is toegestaan. Gemiddeld wordt de Ier zo’n 13 - 14 jaar oud, maar oudere honden zijn geen zeldzaamheid.

 

 

Karakter

De Ierse Terrier is een rustige, intelligente en zelfverzekerde hond. Hij is opvallend trouw en zeer gehecht aan zijn baas en zijn gezin. Hij kan soms wat impulsief en eigenzinnig zijn, maar door zijn sterke gehechtheid aan zijn mensen en zijn intelligentie laat hij zich goed opvoeden. Doe dit met geduld en zachte hand, daarmee bereikt men meer dan met harde dressuurmethoden.
De Ier is geen vechtersbaas, maar eenmaal aangevallen is hij uitstekend in staat voor zichzelf op te komen.

 

Verzorging 

Regelmatige beweging houdt de Ier in conditie. Bij voorkeur moet hij tijdens de wandeling goed kunnen rennen, daar is hij immers op gebouwd.
Zoals iedere terrier moet ook de Ierse Terrier getrimd of geplukt worden om het overtollige haar te verwijderen. Door het oude haar er voorzichtig uit te trekken, kan de nieuwe vacht weer groeien. Dit trimmen kan men zelf leren maar het kan natuurlijk ook aan een trimsalon worden uitbesteed. Daarnaast kan volstaan worden met het regelmatig kammen van de vacht met een grove kam.

 

Gezondheid 

De Nederlandse Ierse Terrier Club heeft een verenigingsfokreglement opgezet. Zij stellen in het VFR  op het gebied van gezondheid een DNA test op Corny Feet verplicht. 

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 3: Terriers

Sectie 1

FCI nummer 139

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging