Manchester Terrier

De Manchester Terrier is één van de oudste terrierrassen en stamt af van de ruwharige Black and Tan Terrier en de Old English White Terrier. De Manchester Terrier dankt zijn naam aan de katoenstad Manchester, waar de Black and Tan Terrier veel voorkwam. De Manchester Terrier is oorspronkelijk gefokt voor het doden van ratten. Tegenwoordig is hij vooral een huishond. De Manchester Terrier is een niet veel voorkomend ras.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Manchester Terrier is een elegante, compacte, soepel bewegende en wendbare hond. Ras typisch is zijn hoofd dat lang, smal en wigvormig is en waarin amandelvormige donkere, vurige ogen staan. De oren zijn klein en V-vormig en worden gedragen boven de bovenlijn van het hoofd,. Ze hangen dicht bij het hoofd ter hoogte van de oog lijn. Verder is de Manchester Terrier te herkennen aan de zwarte potloodstrepen op zijn tenen, een duimafdruk op zijn middenhand en de kissing spots boven de ogen. De Manchester Terrier is altijd Black and Tan en heeft een enkele, korte vacht.
De schofthoogte van een reu ligt rond 40 – 41 cm en van een teef rond 38 cm. Het gemiddelde gewicht ligt rond 7-10 kilo. De levensverwachting van de Manchester Terrier is 12 jaar en ouder.

 

 

Karakter

De Manchester Terrier is een vrolijke, intelligente, oplettende en gehoorzame hond met een eigenzinnig karakter. De Manchester Terrier is zeer loyaal voor hun eigenaren en hun familie wat ze een ideale huishond maakt. De Manchester Terrier heeft een consequente opvoeding nodig en heeft altijd zin in een wandeling of een spelletje. Het zijn actieve en sportieve honden die graag met hun baas bezig zijn met bijvoorbeeld flyball, agility, frisbee, doggy-dance etc.. Echter een avond op de bank bij de baas op schoot vindt hij ook niet erg. De Manchester Terrier is ook een echte kindervriend en een zeer veelzijdige en prettige vriend om in de buurt te hebben. Naar vreemden kunnen ze wat gereserveerd zijn. Hij is een goede waakhond, want niets zal aan zijn aandacht ontgaan. De kleine hond met de grote blaf.

 

Verzorging 

De Manchester Terrier is tamelijk eenvoudig te verzorgen. Regelmatige beweging houdt hem in conditie. Met eten is hij niet moeilijk. Zijn korte weerbestendige vacht volstaat met af en toe borstelen met een zachte of rubberen borstel of met een vochtige zeem of microvezeldoek. Door de vachtstructuur is de Manchester Terrier zeer geschikt voor mensen met astma of hooikoorts. Maak verder regelmatig de oren en tanden schoon en als de nagels te lang zijn moeten deze geknipt worden.

 

Gezondheid 

De Manchester Terriër Club Nederland heeft een verenigingsfokreglement opgezet. Zij stellen in het VFR  geen gezondheidsonderzoeken verplicht.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging. 

 

FCI informatie

FCI groep 3: Terriers

Sectie 1

FCI nummer 71

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 


Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging