Miniatuur Bull Terrier

James Hinks uit Birmingham creëerde rond 1850 door kruisingen van verschillende Bulldoggen, Terriërs en wellicht nog andere rassen de Bull Terrier. Vast staat dat in die eerste periode veel miniaturen voorkwamen. Deze werden, naast de grotere formaten, ook door Hinks tentoongesteld op belangrijke tentoonstellingen.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Kenmerkend zijn het eivormige hoofd met de driehoekige ogen en de gebogen neuslijn. Krachtig gebouwd, gespierd, goed in balans, actief en met een levendige, vastberaden, intelligente uitdrukking.

De vacht is kort, vlak aanliggend, gelijkmatig en hard aanvoelend en glanzend. De huid dient de hond strak te omspannen. Kleuren: bij de witten een zuivere witte beharing. Pigmentvlekken in de huid en aftekeningen op het hoofd zijn toegestaan. Bij gekleurden overheerst de kleur. Zwartgestroomd, rood, reekleurig (fawn) en driekleur zijn toegestaan. 

De schofthoogte van de Miniatuur Bull Terrier is ongeveer 35 cm. Het gewicht ligt rond de  15 kg.

 

 

Karakter

Evenwichtig en in staat zich sociaal en gedisciplineerd te gedragen. Hoewel koppig, bijzonder goed in de omgang met mensen. Toch geen hond die zomaar voor iedereen geschikt is. Opvoeden door met harde hand te drillen kan het karakter verknoeien. Vereist is een consequente opvoeding met veel geduld, humor en wederzijds respect.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Miniatuur Bull Terrier Vriendenkring en Nederlandse Miniatuur Bull Terrier Club zijn bezig met de gezondheid van de Miniatuur Bull Terrier. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: DNA-onderzoek naar PLL, Nieronderzoek doormiddel UPC of Bloedonderzoek en Hartonderzoek doormiddel van de Kleuren Doppler Test. 

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 3: Terriers

Sectie 3

FCI nummer 359

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging