Norfolk Terrier

De Norfolk Terrier komt oorspronkelijk uit het graafschap East England (Groot Brittannië). Het ligt in het oostelijk deel van Engeland en doet in veel opzichten denken aan de Nederlandse kust. Dit land werd de korenschuur van Engeland genoemd. De oogst werden opgeslagen in schuren. De oogst trok helaas ook vaak veel ongenode gasten, zoals muizen en ratten. Dit was de ideale omgeving voor de fokkerij van een kleine terrier die ook werd ingezet voor de jacht op de vos en de das.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Norfolk Terrier is de kleinste kortbenige terrier  met een schouderhoogte van ongeveer 26 cm en weegt gemiddeld zo’n 5-7 kilo. Het is een compacte vierkante hond , goed gespierd , die beslist geen lange indruk mag geven. Hij heeft een korte  sterke rug  met goed gewelfde ribben. Het hoofd is breed van schedel met een korte neusrug en heeft een goed scharend gebit. De oren worden hangend gedragen en de ogen zijn ovaal gevormd. De staart is hoog aangezet en wordt rechtop gedragen. Het gangwerk is krachtig en uit grijpend . De vacht is hard en draadharig en komt voor in de kleuren rood, grizzle, tarwe en black and tan. De gemiddelde leeftijd van de Norfolk Terrier ligt op 12-13 jaar. Honden van 15 en ouder zijn geen zeldzaamheid.

 

 

Karakter

De Norfolk terrier is een gezellige familiehond voor mensen die van een levendige, slimme, eigenwijze, intelligente en vriendelijke hond houden. Hij is levendig , zonder overdreven druk te zijn. De Norfolk is klein maar voelt zich groot! Norfolks zijn dol op wandelen en hebben een goed uithoudingsvermogen. Hij is dol op graven en mag graag in het water spelen. Het is een moedig, zeg maar gerust overmoedig hondje, maar er zit geen greintje kwaad bij. Hij is gek op kinderen en altijd in voor een spelletje. Bedenk wel: achter het olijke kopje zit een echte terrier die zo nu en dan ook flink ongehoorzaam kan zijn. Begin vroeg met een consequente opvoeding, dan is hij gehoorzaam te maken.

 

Verzorging 

De Norfolk terrier heeft harde en draadharige vacht. Behalve een regelmatige borstelbeurt hebben zij eigenlijk niet veel verzorging nodig en zullen dan niet verharen. De Norfolk moet twee keer per jaar met de hand geplukt worden.
De voeding levert eigenlijk nooit problemen op. Vlees met groenten of complete hondenmaaltijden, de Norfolk neemt overal genoegen mee. Pas op, zij hebben de neiging om op ieder moment van de dag te willen eten en kunnen dus gemakkelijk te dik worden.

 

Gezondheid 

De Norfolk Terrier Club Nederland heeft een verenigingsfokreglement opgezet. Zij stellen in het VFR  geen gezondheidsonderzoeken verplicht.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging. 

 

FCI informatie

FCI groep 3: Terriers

Sectie 2

FCI nummer 272

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

   

Rasvereniging