Het ras is bekend vanaf de tweede helft van de 19de eeuw. Het kwam toen voor rond Leeds en Halifax (Engeland). Schotse textielarbeiders in Noord-Engeland kruisten hun Terriers met de lokale Terriers. Door op eenheid in type en op een steeds kleiner formaat te fokken, ontstond dit nu kleinste Terrierras. Ook buiten Engeland zeer populair.
Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
Langharig, gedrongen gezelschapshondje. Onder de overvloedige, staalblauwe vacht schuilt een krachtig en evenredig lichaam. Het hoofd is klein en vlak, de rug is kort en recht. Maakt absoluut een 'klein maar dapper' indruk.
De vacht is matig lang, volkomen recht en niet golvend. Hij glanst als zijde en doet ook zijdeachtig aan. Kleur: egaal donker staalblauw (geen zilverblauw) vanaf het achterhoofd tot de staartaanzet. De rest is warm tan.
De schofthoogte van de Yorkshire Terrier ligt tussen de 20 en 25 cm. Het gewicht ligt rond de 3 kilo.
De Yorkshire Terrier is afkomstig uit Engeland, is levendig en actief, moedig, soms overmoedig en intelligent. Ze zijn zeer gehecht aan hun gezin en aanhalig, maar ook behoorlijk eigenzinnig. Verder zijn ze nieuwsgierig, alert en zeer waaks.
De rasvereniging Yorkshire Terriër Vriendenclub Nederland is bezig met de gezondheid van de Yorkshire Terrier. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.
FCI groep 3: Terriers
Sectie 4
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).