Canaänhond

Nationaal ras van Israël. Pariahond die ter plaatse al rond 2000 vóór Christus voorkwam en nog als wilde hond leeft in de woestijn- en grensgebieden. Door bedoeïenen werden in het wild geboren pups gevangen en opgevoed tot waakhond bij de kudde. Gedomesticeerde honden leven nu in Israël en daarbuiten als gezins- en gezelschapshond. Het Israëlische leger zet ze in als diensthond, voor de bewaking van militaire objecten en als speurhond naar mijnen.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Middelgrote hond met zeer natuurlijk voorkomen, gehard tegen hitte en kou.

Ze hebben een korte tot middellange uitstaande vacht, aan de staart wat langer. In het koude seizoen ook een ondervacht. Alle kleuren zijn toegestaan, behalve grijs, gestroomd en driekleur.

De schofthoogte van de Canaänhond ligt tussen de 50 en 60 cm. Het gewicht varieert van 20 tot 25 kilo.

 

 

Karakter

Onafhankelijk, zeer waaks, alert en beschermend ingesteld. Gaat makkelijk met mensen om, maar bindt zich niet sterk aan hen.

 

FCI informatie

FCI groep 5: Spitsen en oertypen

Sectie 6

FCI nummer 273

 

Rasvereniging

Voor dit ras is er geen door de Raad van Beheer erkende rasvereniging in Nederland.