Noorse Lundehund

Noors jachthondenras met een zeer gespecialiseerde taak: het levend vangen en apporteren van de papegaaiduiker (Noorse naam: Lundefugl), die nestelt en leeft in spleten op de klippen. Tegenwoordig is de papegaaiduiker een beschermde vogelsoort en wordt dus niet meer bejaagd.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Kleine Spits, soepel en lichtgebouwd. Zijn voeten bevatten dikke voetzolen en zes volledig ontwikkelde tenen en zijn voorbenen kunnen - uniek voor dit ras -zijwaarts naar buiten uitslaan. Tevens kan het de oren sluiten en de nek ver achterwaarts buigen. Deze kenmerken bezorgen het ras de nodige grip en beweeglijkheid om zich op steile rotsen soepel te kunnen voortbewegen en zorgen ervoor dat het uitermate geschikt is voor zijn gespecialiseerde taak.

De bovenvacht is dicht, vlak, voelt tamelijk ruw aan en een dikke, korte ondervacht. Bovenvacht zwart, grijs of bruin in verschillende tinten, met wit; ondervacht lichter.

De schofthoogte van de Noorse Lundehund ligt tussen de 30 cm en 35 cm. Het gewicht varieert van 8 kg tot 10 kg.

 

 

Karakter

Kwiek, temperamentvol en beweeglijk, zeer aanhankelijk voor de eigenaar, gereserveerd ten opzichte van vreemden.

 

Gezondheid

De Scandia, Vereniging van Liefhebbers en Fokkers van Scandinavische Spitshonden heeft een verenigingsfokreglement opgezet. Zij stellen in het VFR geen gezondheidsonderzoeken verplicht.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 5: Spitsen en oertypen

Sectie 2

FCI nummer 265

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging