Pharaohond

Eeuwenoud klassiek en gracieus windhondenras. Heeft zijn wortels in Egypte, maar is op Malta behouden gebleven, waar het ras wordt gewaardeerd 'en geperfectioneerd' als konijnenjager.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Middelmatig grote, adellijke verschijning, krachtig en elegant tegelijk. Beweegt zich vrij en lichtvoetig en is zeer snel. Opmerkelijke, levendige expressie in de amberkleurige ogen.

De vacht is (warm) roodbruin met witte aftekening op de punt van de staart (zeer gewenst), "ster" op borst en tenen. Kleine bles of streep op het hoofd is toegestaan, vlekken of ander wit niet.

De schofthoogte van de Pharaohond ligt tussen de 50 cm en 65 cm. Het gewicht varieert van 15 kg tot 20 kg.

 

 

Karakter

Los van zijn jachtpassie een goed te hanteren hond, die redelijk op te voeden is en aangenaam gezelschap vormt in huis, aangezien hij erg op menselijk gezelschap gesteld is. Tegen vreemden gereserveerd, maar wel altijd betrouwbaar.

 

Gezondheid

De Nederlandse Vereniging voor Afghaanse Windhonden en Andere Oosterse Windhondenrassen heeft een verenigingsfokreglement opgezet. Zij stellen in het VFR geen gezondheidsonderzoeken verplicht.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

Normenmatrix

Voor dit ras gelden vanaf de nog bekend te maken startdatum de volgende regels voor het fokken volgens de normenmatrix:

Inteelt & verwantschap

  • Beperken herhaalcombinatie ouderdieren:
    De combinatie van dezelfde ouderdieren mag maximaal 2 keer worden uitgevoerd, tenzij het nest bestaat uit 2 of minder levende pups.

Ouderdieren

  • Minimum leeftijd van moederhond bij 1e dekking is 24 maanden
  • Minimum leeftijd van vaderhond bij 1e dekking is 12 maanden
  • Maximaal aantal nesten moederhond is 3 nesten

Overige aandoeningen

  • Dierenartsverklaring voor: afwezigheid van aangeboren doofheid, aangeboren blindheid, hazenlip, gespleten gehemelte, wezenlijke gebitsfouten of kaakafwijkingen.

 

FCI informatie

FCI groep 5: Spitsen en oertypen

Sectie 6

FCI nummer 248

 

op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging