Podengo Português, klein, ruwhaar

Portugese telg van de Podenco-familie: de klassieke windhondachtige die al in de antieke tijd rond de Middellandse Zee werd aangetroffen. Het ras komt voor in drie grootteslagen die werden gebruikt als rattenverdelger, voor het bejagen van konijn en voor het stellen van hert en wild zwijn. De kleine variëteit wordt ook wel "Podengo Pequeno" genoemd.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Groot en middenslag antiek model windhond; de kleine heeft een lang lichaam ten opzichte van de relatief korte beenlengte. Alle met een stoere bouw, geschikt voor werk in ruw terrein, en met een levendige en slimme uitstraling.

De bovenvacht is ruwharig (warrelig als de vacht van een wild zwijn), de ruwhaar heeft een baard. Geen ondervacht. Kleuren: gelig, reekleur (in alle schakeringen) of zwart, al dan niet met witte aftekening, of wit met vlekken in de genoemde kleuren.

De schofthoogte van de Podengo Português (klein) ligt tussen de 20 cm en 30 cm. Het gewicht ligt rond de 5 kg.

 

 

Karakter

Levendig en slim. Los van de jachtpassie goed op te voeden en prettige huishond. Waaks.  

 

Gezondheid

De rasvereniging; Nederlandse Vereniging voor Afghaanse Windhonden en Andere Oosterse Windhondenrassen is bezig met de gezondheid van de Podengo Português, klein, ruwhaar. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: ECVO-oogonderzoek en Patella Luxatie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 5: Spitsen en oertypen

Sectie 7

FCI nummer 94

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging